Računalniki in opremaRačunalništvo in internet

Reševanje podatkov

Računalniške komponente imajo omejeno življenjsko dobo

Vsak računalnik ima omejeno življenjsko dobo. Najbolj izpostavljeni so trdi diski, saj vsebujejo številne mehanske dele. Velikokrat se pojav izgube podatkov pripeti na starejših računalnikih od petih let. To pa zato, ker jih sčasoma vročina, prah in vlaga, ki se nabirajo v ohišju računalnika, poškodujejo. Dovolj je že, če preneha delovati matična plošča, pomnilnik ali napajalnik, saj bomo v vsakem primeru izgubili dostop do naših podatkov.

Priporočeno je, da imamo vedno izdelane varnostne kopije. To je najlažje doseči z NAS ali drugim backup sistemom. Dovolj pa je že, če uporabljamo zunanje trde diske, USB ključe in ostale prenosne naprave, da ustvarimo kopijo podatkov, ki so nam najbolj pomembni.

Trdi disk in izguba podatkov
Izguba podatkov velikokrat pride pri trdih diskih

Ne glede na našo računalniško napravo, se izgubljeni podatki še vedno nahajajo na njenem spominskem mediju. Vidni pa nam niso, saj je morda particija spominskega medija poškodovana, računalniku preprečujejo prikaz podatkov virusi, ali pa je pokvarjena osnovna plošča, pomnilnik, podatkovni kabel ipd. 

Izguba podatkov je za podjetja lahko katastrofalna

Dandanes se na spletu pojavljajo različni nepridipravi, ki želijo podjetjem ukrasti občutljive podatke. Delovne računalnike lahko napadejo z virusi, vdori na strežnik, sumljivimi elektronskimi sporočili, ki vsebujejo okužene spletne naslove in datoteke ipd. Realnost pa je, da več kot polovica podjetij, ki so jim hekerji povzročili škodo, ne okreva in mora zapreti svoja vrata.

Video: Strategija varnostnega kopiranja podatkov. Kaj je najboljše za vaše podjetje?

Škodo je mogoče omiliti z izdelavo varnostnih kopij. Veliko je možno tudi storiti, če zaposlene izobrazimo o pomembnosti izogibanja sumljivih spletnih strani in elektronskih sporočil.