Zdravje, lepota in moda

Zakaj je očesni pregled še toliko bolj pomemben za otroke?

Dejstvo je, da je očesni pregled v zgodnjih letih življenja ključnega pomena. Lahko se namreč prepričamo, ali ima otrok razvite vidne veščine, ki jih seveda med drugim potrebuje, da lahko v šoli pa tudi kasneje v življenju na sploh dovolj dobro funkcionira. Znano je, da je zgodnje odpravljanje težav z vidom lahko bistveno uspešnejše v primerjavi s kasnejšim. Otroško oko namreč še v celoti ni izoblikovano.

Očesni pregled za otroke pravzaprav pomeni strokovno oceno za njegovo zdravje oči ter vida. Takšen pregled pa lahko izvaja optometrist ali oftalmolog.

Kratek pregled oči otroka pri pediatru

Vsi starši bi se morali dobro zavedati, da kratki pregled oči otroka pri pediatru ali pri družinskem zdravniku še zdaleč ne nadomesti celostnega očesnega pregleda, ki ga lahko opravi optometrist ali okulist. Omenjena strokovnjaka za oči namreč lahko opravita precej bolj temeljit pregled. Ta vključuje očesni pregled prav vseh kritičnih točk, ki so ključnega pomena za ocenjevanje zdravja oči in za ugotavljanje razvitosti vida.

Sicer pa se ostrina vida najmočneje razvija od rojstva dalje pa vse do šestega leta starosti. Če se na pregledu oči pri otroku zaznajo težave z vidom, lahko starši temu ustrezno ukrepajo. Če se torej opravi pregled vida pri otroku ter dovolj zgodaj prepoznajo težave, je precej več možnosti za uspešno odpravo očesne napake.

Veščine vida za otrokovo optimalno učenje

Vsak otrok mora za optimalno učenje imeti tudi veščine vida.

Kako poteka očesni pregled za otroka pri optometristki?

To med drugim na primer pomeni oster vid na prav vseh razdaljah, pravilne veščine gibanja oči, pravilno in udobno gledanje z obema očesoma, natančno koncentracijo.

Preberite več s klikom na povezavo: https://www.zelisca.si/zakaj-je-ocesni-pregled-se-toliko-bolj-pomemben-za-otroke/