Zdravje, lepota in moda

Specialistični okulistični pregledi za otroke odpravijo očesne napake

Veliko otrok ima težave z vidom, ki jih starši ne zaznajo. Posledično imajo šolarji težave pri branju in učenju. Pomembno je, da otroka pravočasno pošljete na okulistični pregled, v kolikor menite, da slabše vidi. Na ta način lahko okulist vidi, ali so kakšne bolj resne težave z očmi in vam tudi svetuje, kako jih odpraviti.

Zakaj okulistični pregled otroka?

Zdravniki svetujejo prvi okulistični pregled otroka že pri treh letih. Na ta način so težave z vidom pravočasno zabeležene in se lažje odpravijo. S pomočjo pregleda ugotovite tudi, ali ima malček težave z razvojem samo zaradi slabšega vida. Oftalmolog tako preveri:

  • Ostrino vida na vseh razdaljah,
  • Pravilno gledanje naprej in na strani,
  • Pravilno premikanje oči,
  • Natančno izostritev in fokus.

Kako prepoznate znake, da otrok potrebuje očala?

Otrok sam od sebe nezavedno podaja znake, da potrebuje očala. Najpogostejši znaki se kažejo v tem, da nazaduje v razvoju motorike. Je nekoordiniran pri gibanju in ga morda ob hoji ter teku včasih malo zanese. Pogosto si mane oči ali pretirano mežika. Ne vzpostavlja direktnega kontakta z očmi. Ne ohranja tudi fokusa na posamezne predmete ali ljudi. Z očmi ne sledi predmetom med gibanjem ali pa vse to počne z malce zamika.  V kolikor prepoznate katerega od naštetih znakov, odpeljite otroka na okulistični pregled, da dobi nova očala.

Celovit pregled ostrine vida

Celovit pregled vida vsebuje tudi:

  • Pregled pretekle zdravstvene dokumentacije glede oči,
  • Preizkus vida na daleč in na blizu,
  • Test poravnave oči,
  • Oceno zdravja,
  • Oceno vida in predpis dioptrije, če je potrebna.

Oftalmolog očala predpiše samo, če so resnično potrebna. Včasih presodi tudi, da se bo vid sam od sebe izboljšal in ne predpiše ničesar. Pomembno pa je, da se kakovost vida redno spremlja. Prvi pregled oči pri pediatru je pri šestih mesecih, naslednji pri treh letih pri oftalmologu, nato pri šestih tik pred vstopom v šolo. Nadalje pregledi potekajo tekom sistematskih pregledov pri pediatru. V kolikor slednji presodi, da je potrebno, med sistematskim pregledom napiše tudi napotnico za oftalmologa.

Testiranje vida pri pediatru

Pediatri in kasneje tudi oftalmologi vid testirajo na različne načine. Pri malčkih okoli treh let starosti to testirajo s pomočjo prepoznave simbolov, kot so hiša, drevo in podobno. Uporabljajo tudi retinoskopijo, kjer zdravnik posveti v oko, da vidi odsev od mrežnice. S pomočjo retinoskopije se tudi določi višina dioptrije. 

Najpogostejše težave z vidom otrok

Optiki izpostavljajo pet najpogostejših težav z vidom otrok. Najpogostejša je leno oko, kjer gre za slabši vid na enem ali obeh očesih brez opazne okvare. Druga je nepravilna poravnava oči oziroma škiljenje. Tretja je nezmožnost poravnavanja oči. Četrta je nezmožnost koncentracije in barvna slepota. Peta pa je bolezen zunanjega očesa, kjer gre za okužbe vek in trepalnic. Vse našteto je potrebno pravočasno zaznati in zdraviti. Na ta način ne pride do večjih okvar vida. 

Pregled v optiki je hiter in neboleč

Malčke pogosto skrbi, da bodo v optiki izvajali boleče in invazivne preglede oči. Optiki dejansko izvajajo zelo otrokom prijazne preglede, ki so prilagojeni otrokovi starosti. Veliko obiskov je preventivne narave, saj starše skrbijo dednost in bolezni v družini. 

Težave z vidom v družini

Optometrist se pri pregledu najprej posvetuje s starši, da dobi družinsko zgodovino. Nadalje pregleda očesno motoriko, oči in očesno ozadje ter zenice. Med pregledom dober optik takoj opazi, ali otrok škili, ali ima kakšne druge težave. Dioptrijo zmeri s pomočjo skiaskopije, kjer gre za retinoiskopijo brez kapljic.

Vsak otrok ne potrebuje očal, potrebuje pa redne preglede

Vsak otrok, ki opravi okulistični pregled ne dobi očal ali leč. Pomembno je, da se zdravje oči spremlja v optiki na vsake dve leti. Na ta način se ugotovi, ali so oči zdrave. Malček se tako normalno razvija in nima težav v šoli. 

Korekcijska očala in izboljšanje vida

V kolikor otrok po presoji optika potrebuje očala, izberite lahke plastične okvirje, ki otroka ne bodo motili pri gibanju. Velikokrat starši izberejo kar taka očala, ki imajo priložen trak, ki gre okoli glave in tesno fiksira očala. Na ta način otrok očal med fizično aktivnostjo ne bo izgubil. Za malčke je bolje, da izberete lahke okvirje s plastičnimi stekelci, ki se ob padcu na tla ne razbijejo. Starejšim pa izberite lahke modne aluminijaste okvirje s steklenimi stekli, ki se ne spraskajo.