Avto-moto

Se poceni avtodeli izplačajo?

Kakovostno vzdrževanje avtomobila je nujno, saj sicer tvegamo svoje življenje, vendar pa za vzdrževanje marsikdo ni pripravljen plačati preveč. Tako kot pri vseh drugih nakupih si želimo tudi pri materialu za avtomobil najti kar najbolj ugodno ponudbo, in zagotovo se pogosto izkaže, da so edina možnost poceni avtodeli proizvajalca, ki nam načeloma ni znan, medtem ko so rezervni avtodeli, ki nosijo znamko našega avtomobila ali znak velikega znanega podjetja, pogosto prav nerazumljivo zasoljeni.avtodeli Verjemite, poceni avtodeli so vam zagotovo na voljo, in nobenega razloga ni, da bi za enostaven del, katerega proizvodnja je stala morda 10 evrov, odšteli kar 100 evrov ali še več.
Pa se poceni avtodeli izplačajo oziroma lahko zadovoljijo vašo željo po kakovosti, ali velja reklo »malo denarja, malo muzike«?

poceni-avtodeli
Če mislite, da vam bodo na to vprašanje odgovorili na uradnem servisu, ste se vsekakor ušteli. Uradni serviserji in prodajalci običajno nimamo izbire glede tega, katero znamko avtodelov bodo uporabljali, saj jim to predpiše proizvajalec avtomobila. In tako kot sami ne smejo uporabljati drugih znamk, jih ravno tako ne morejo niti preizkusiti, niti jih ne smejo priporočiti. To pomeni, da bo najbolje, da se obrnete na mehanika, ki ga poznate, ter ga povprašate po njegovem nepristranskem mnenju. Če mu boste namignili, da vas ne zanimajo zgolj poceni avtodeli, temveč jih dejansko nameravate naročiti in nato avto pripeljati na servis k njemu, vam bo zagotovo razložil, s katerimi avtodeli ima izkušnje in kako se obnesejo. Ali se poceni avtodeli izplačajo, namreč ni mogoče govoriti kar na splošno – in mehanik zagotovo dobro ve, kaj se je v preteklosti že izplačalo za kakovostno ter s čim je bilo več težav kot koristi.

Če torej razmišljate o dražjih in cenejših, originalnih in neoriginalnih avtodelih, se morate najprej dobro pozanimati. Marsikateri avtodel vam zagotavlja enako kakovost kot original oziroma znamka, ki jo priporoča proizvajalec, a za precej nižjo ceno. Mnogo poceni avtodelov pa je tudi takšnih, da se ne obnesejo oziroma se z njimi ne izplača tvegati, saj niso kakovostno izdelani in se bo prehitro zgodilo, da bo prišlo do ponovne potrebe po zamenjavi ali pa, kar je še huje, celo do resne okvare na vašem avtomobilu.