Kako postati prava oseba za razpisano delovno mesto?

Podjetje je uspešno v tolikšni meri kot so uspešni njegovi zaposleni. Poiskati in uvesti pravo osebo na razpisano delovno mesto je kritičnega pomena za poslovni proces. Danes tradicionalna oblika intervjuvanja za delovno mesto ni več dobra, zadostna in zanesljiva na današnjem trgu dela. Zato se kadroviki poslužujejo boljših, novih, metod.

Kadrovik bo preučil ali:

* vaše izkušnje, dosedanja dela ustrezajo specifikacijam delovnega mesta,
* imate pravi temparament za to delovno mesto,
* imate prave fizične atribute potrebne za to delo,
* imate izkušnje s tovrstnim delom,
* imate kvalifikacije potrebne za to delo,
* zgledate primerni,
* imate reference, da še bolj ustrezate njihovim merilom.

imam-zaposlitev

Dandanašnji dan je pomembno, da poznamo čim več ljudi, saj je, roko na srce, zelo pomembno koga in kje poznaš. Pomembno je vzdrževati odnose, jih krepiti, saj nikoli ne vemo, kdaj bomo koga potrebovali. Zato je pomembno, da teh ljudi ne kličemo samo takrat, ko jih potrebujemo, temveč, da ohranjamo odnose z njimi na sistematičen način. Kajti danes je zelo pomembno za pridobitev službe, še posebej prve, da poznamo ljudi, kajti marsikateri delodajalec študentskega dela ne priznava kot delovnih izkušenj.

Vendar pa je treba to vzeti v zakup in se vseeno lotiti starega, običajnega, načina iskanja službe – pisanje prošenj in življenjepisov ter njihovo razpošiljanje. Pomembno je, da kljub časovnemu deficitu pišete življenjepise redno, da jih dopolnjujete, kar je še posebej pomembno, če imate veliko omembe vrednih dosežkov ( bodisi osebne bodisi poklicne).

In kasneje, ko ste enkrat že poslali prošnjo, kako vedeti, ali vaša prošnja prispe v roke tistega, ki odloča o vaši morebitni zaposlitvi? Zagotovo tega nikoli ne boste izvedeli. A vseeno, obstaja način, da preprečite svojo “izločitev iz konkurence” in postanete ravno vi tista prava oseba.

Zakaj bi navajali svojo starost?

Pogosto so ovira leta, da se kadrovikom, ki izbirajo osebo za novo delovno mesto znotraj določene organizacije, zdimo ali prestari ali premladi. Starosti vam ni potrebno navajati, ker bi sami podatki kdaj se zaključili s šolanjem lahko zadostovali za preračun približne starosti.

Starost navsezadnje ni tisti ključni dejavnik, zaradi česar vas bodo nekje zaposlili, je pa lahko razlog, da vas ne bodo zaposlili.

Kako se iztržiti?

Mnogi so zaskrbljeni, ker so celo življenje delali samo v eni službi in nimajo izkušenj z drugačnimi organizacijami, deli in imajo občutek pomanjkanja sposobnosti, veščin in potrebnega znanja. Naj to ne bo prevelika ovira, pomembno je, da znate pravi čas izkoristiti svoje trženjske sposobnosti. Trženje samega sebe je podobno trženju izdelka ali storitve. Vsako zadevo, ki jo želimo prodati, jo je prej potrebno tržiti. Premislite in ugotovite kako bi impresionirali kadrovika in ga prepričali, da ste vi tista prava oseba, nato pa vse te podatke napišite tudi v prošnji. Če, teoretično, ste študirali nekaj in ste v prejšnjih službah delali vse drugo kot pa tisto kar ste študirali, kar pomeni da nimate izkušenj iz področja katerega ste študirali, je pomembno, da poudarite svoje lastnosti in dela, zadolžitve, ki ste jih dosedaj opravljali in so v korelaciji z delovnim mestom, za katerega se prijavljate. Poleg tega poudarite svojo sposobnost in vnemo za učenje, izpopolnjevanje. Če ste recimo delali kot nadzornik raziskovalnih projektov, študirali ste pa menedžment in se sedaj prijavite na delovno mesto za menedžerja, potem je pomembno, da navedete kaj ste se naučili med študijem, katere predmete ste imeli (ki so povezani z delovnim mestiom, ne navajamo vseh!), kako ste med dosedanjim delom delovali kot vodja, nadzornik, ki mora biti opri svojem delu odgovoren, analitičen, organizacijski tip človeka, kar je pomembno tudi za menedžerja.

Kako se pripraviti pred razgovorom?

Razmislite o argumentih, ki bodo prepričali delodajalca, da je razpisano delovno mesto vaše področje zanimanja. Predstaviti morate poznavanje panoge, da boste lahko pokazali pripadnost. Zato je pomembno, da pred razgovorom poiščete informacije, bodisi med znanci bodisi po internetu, o dejavnostih podjetja, o sorodnih podjetjih (kdo so, kje se nahajajo, kakšni so pogoji in trendi te panoge).

Lahko se zgodi, da vas kadrovik ne bo povprašal o tem kaj ste delali, lahko vas povpraša kdaj in kje ste delali določeno delo. Možno je tudi, da vas vprašajo kakšno imate točno določeno izkušnjo z reševanjem dotičnega problema.

Med razgovorom

Med razgovorom morate kadroviku, s katerim imate razgovor dokazati, da ste prava oseba za razpisano delovno mesto. Med odgovar janjem na zastavljena vprašanja razmislite kako uspešni ste pri dokazovanju tega, kar vas vpraša. Najboljši način, da boste uspešni je, da pozorno poslušate zastavljena vprašanja in nato izkoristite trenutek za premislek, da si uredite misli preden začnete odgovarjati na vprašanja in ne da hitiite, da bi povedali čim več pri tem pa ne razmišljate, prav tako ni dobro, da trenutek tišine želite zapolniti z nepotrebnimi zadevami. Opazujte odzive sogovornika na vaše odgovore in vseskozi ohranjajte očesni stik. Pomembno je tudi, da ste pri svojih odgovorih iskreni.

Dobro je vedeti

O vedenju, oblekam in drži je bilo že mnogo povedanega, zato tu ne bi izgubljala besed o tem. Zavedati ser morate, da je videz vaš zunanji izgled, zato je pomembno, da delujete urejeno. Dobro je tudi, da na razgovoru delujete sproščeno, polni življenja in dobre volje, ne smete kazati treme in strahu.

Pa veliko sreče!

Viri:
* www.usatoday.com
* http://www.charthouse.com/assets/library/Hired_20263.jpg