Klimatske naprave

Klimatske naprave nam omogočajo, da si izboljšamo delovne pogoje v pisarni in s tem povečamo produktivnost, ali pa si doma ustvarimo prijetnejše okolje. Danes so klima naprave dostopne že v skoraj vsakem supermarketu, a vam vseeno priporočamo, da se pred nakupom posvetujete s strokovnjakom, ki naj tudi poskrbi za namestitev.

klima naprava

Princip, po katerem delujejo klimatske naprave, sta že davnega leta 1820 odkril  Michael Faraday. Gre za ugotovitev, da plin ob raztezanju iz okolice pobira toploto in jo s tem ohlaja. S tem postopkom lahko električno delo pretvarjamo v hlad. To se s pridom izkorišča pri izdelavi klima naprav, pa tudi hladilnikov in toplotnih črpalk.

Seveda pa prve klimatske naprave niso bile izdelane z namenom zagotavljanja udobja in boljših življenjskih pogojev, ampak za izboljšanje kakovosti industrijske proizvodnje. Tako je bila prva moderna klimatska naprava vgrajena v tovarno papirja v New Yorku, kjer je zagotavljala stalno vlago in temperaturo v obratu, s čimer se je izboljšala kvaliteta paprija.

Razmah uporabe klima naprav v gospodinjske namene se je začel leta 1950, seveda v Združenih državah. Nato se je počasi trend razširil tudi na to stran Atlantika, danes pa se klimatske naprave vgrajujejo že povsod, od poslovnih prostorov, trgovin, stanovanj pa vse do avtomobilov, vlakov, avtobusov. Danes večina klimatskih naprav omogoča tako hlajenje kot tudi gretje, tako da lahko v nekaterih primerih tudi nadomesti klasično centralno ogrevanje. To velja predvsem za območja s toplejšim podnebjem, kjer je zima tako kratka, da se investicija v centralno ogrevanje ne splača.

Klima naprave pa se še vedno uporabljajo tudi v industrijske namene, a so te sistemi mnogo bolj napredni kot včasih. Gre za posebne centralizirane sisteme, vredne tudi do nekaj milijonov evrov, ki hladijo prostore pa tudi hladilno tekočino za stroje in to na na stopinjo natančno določeno temperaturo.

Danes poznamo tudi prenosne klimatske naprave, ki pa so bolj ali manj začasne rešitve, saj vsaka klima naprava potrebuje zunanjo enoto. To je pri prenosnih napravah rešeno s posebno cevjo, ki jo moramo speljati skozi okno ali pa kakšno drugo odprtino na zunanjo stran stavbe.