Tehnologija nas prehiteva

Z vsako novo kupljeno tehnološko zadevo, najsibodi karkoli že – telefon, prenosnik ali dvd predvajalnik, pridejo besede: v mojih časih tega še sploh ni bilo. Od staršev zmeraj poslušamo zgodbo o tem, kako je bilo v njihovih časih: da so za najljubše komade morali presedeti vso noč ob radiu in si jih posneti na kaseto, ne pa tako kot zdaj, ko samo sklikaš nekaj … In tako naprej. Da sploh ne omenjam prenosnih predvajalnikov glasbe, od predpotopnih walkmanov do najnovejših iPodov …

tehnološke igrače

Kakorkoli, dejstvo je, da tehnologija napreduje z vsako generacijo. In še hitreje. Eksplicitno. Z vsakim dnem nastajajo nove in nove izboljšane verzije prejšnjih izboljšanih verzij aparatov, ki nam izboljšujejo kvaliteto življenja, prihranijo čas, ki ga nato lahko porabimo za druge reči, in nas predvsem navdušujejo. Seveda se zdaj osredotočam na tehnologijo, ki je mišljena nam v zabavo!

Saj si sploh ne predstavljamo več navadnega sprehoda brez mobilnega telefona. Ali pa predvajalnika glasbe. Namesto da bi nekoga poklicali po telefona ali ga kaj vprašali v živo, mu sporočilo napišemo preko facebooka. Izgubljamo medsebojne stike – toda to ni moj point.

Moj point je ta, da nas tehnologija, kot rečeno v naslovu, prehiteva. Koliko jih ima nek telefon, dokler se ne pokvari, in si šele nato kupi novega? Uh, ni šanse, da storimo kaj takega, kako bi pa izpadli pred drugimi. Ki majo vso to najnovejšo tehnologijo. Katastrofa. Treba je slediti modernim stvarem. Toda “modernih igračk” je že vse preveč in še več jih prihaja, ljudje pa jim niti ne utegnemo slediti – poznate najnovejšo verzijo walkmana? iPoda? Nokie in Samsunga?

Še eno vprašanje. Kam gredo vsi ti odpadki?