Glasba

Glasba je ena izmed stvari, ki človeštvo spremlja že od pračloveka naprej. Z glasbo so se zahvaljevali bogovom za karkoli, naj je bilo to rojstvo ali dobra žetev, jih prosili za dež, se veselili ob poroki itd. Vse od začetka prvih udarcev na napet svinjski mehur čez ogrodje in prvega piska na piščal, izrezano iz kosti, pa do danes je glasba napredovala do nepredstavljivih razsežnosti.

Osnovni namen glasbe danes več ni prošnja za dež, kakor so počeli Indijanci. Tudi ne zbujanje napetosti ob žrtvovanju bogovom narave. Osnovni namen glasbe danes je predvsem, kakor toliko drugih reči, denar. Pardon, sem mislila reči zabava. Lahko zgolj eno od tega – ali pa oboje hkrati. Odvisno, kako se gleda.

glasba

Povečini je glasba danes razdeljena na tisto, ki prinaša denar, in tisto, ki je dejansko posvečena užitkom. Razpasla se je ideja o glasbenih skupinah, ki se že več desetletij borijo za prostor in prevlado. Morda so od začetka res bili večinsko usmerjeni v ustvarjanje glasbe, ki je prijetna za uho in ugaja ljudem, toda dandanes to zgolj izkoriščanjo. Predvsem se je v popularni glasbi uveljavil trend “rajši stas kakor glas” (in okus, če smo že pri tem), saj se skupine in posamezniki, ki ustvarjajo popularno glasbo, največ ukvarjajo z vizualnostjo – svojimi kostumi, pardon, oblačili, videospoti, fotkanjem in odrskimi nastopi, medtem ko zanemarjajo samo osnovo – glasbo.

Medtem ko nekaterim takšen stil ugaja, po drugi strani še vedno obstajajo skupine, ki ne posvečajo vsega časa in denarja oblekam. Tudi oder ostaja tam z glasbo, ki se ohranja že od začetka izpopolnjevanja muziciranja – opero, baletom in simfoničnimi koncerti.