Računalništvo in internetVsi članki in nasveti

Uredniški sistemi

Dandanes je nesmiselno naročiti izdelavo spletne strani, ki ne bi imela omogočene možnosti samostojnega urejanja njene vsebine. Spletne strani, ki resnično pritegnejo obiskovalce znova in znova, namreč ne smejo biti statične, temveč morajo imeti nove in nove vsebine. Slednje pa je bistveno lažje dodajati, če je v spletno stran vgrajen uredniški sistem, ki to omogoča tudi laikom – in ne le programerjem.

Ni potrebe namreč, da bi za vsako ažuriranje spletne strani morali nekoga prositi, da bi vam na strani npr. dodal kakšno obvestilo, zamenjal cene pri izdelkih, objavil obvestilo o dopustih ali pa o novi kolekciji izdelkov v spletni trgovini. Glede na to, da je lahko urejanje spletne strani resnično enostavno, vsaj tako kot je npr. uporaba e-poštne storitve Gmail, kjer se le prijaviš s svojim uporabniškim imenom in geslom, nato pa vse narediš kar preko spletnega brskalnika, brez uporabe posebnih programov – praktično od koderkoli in kadarkoli, potem res ni nobenega razloga, da te možnosti ne bi imela tudi vaša spletna stran.

spletni-katalog-poslovni-ljudje

Je pa tako, da je tudi sistemov, ki omogočajo urejanje strani, veliko – in med seboj so si v marsičem različni. Tako nekateri sistemi sicer omogočajo urejanje – vendar npr. samo besedila, sliko pa je moč dodati le s težavo. Nekateri sistemi so tudi taki, da omogočajo urejanje le že obstoječih vsebin, ni pa enostavno možno dodati npr. dodatne novice. Morda bi želeli dodati tudi video – vam to vaš sistem omogoča? In če se vrnemo na kratko k urejanju besedila, se je tudi tu potrebno vprašati, kako dober je ta urejevalnik. Ali omogoča tudi primerno oblikovanje teksta – tako da ga lahko pobarvamo, naredimo bolj krepkega, mu določamo velikost, poravnavo, vrsto pisave. Ali lahko dodate tudi tabelo? Pa slike, se lahko oblivajo besedila? Ali pa stojijo same zase, ločene od besedila.

Nadalje je velikokrat tudi takšna situacija, da bi želeli isto novico prikazati na več načinov. Npr. na naslovnici, bi želeli, da je viden samo nek uvodni del besedila in pa pomanjšana slika, ki je dodana k članku. Ob odprtju celotnega članka, pa bi želeli, da je viden torej celoten tekst, ter tudi večja različica slike. Tudi to boljši uredniški sistemi omogočajo, slabši pač ne.

Še ena ključna stvar je vredna omembe pri uredniških sistemih. Če so le-ti dobri, ponavadi tudi izdelovalcu strani omogočajo, da vašo spletno stran zlahka nadgradi z novimi podstranmi in funkcijami, zaradi česar lahko spletno stran uporabljate in nadgrajujete vrsto let in ne bo potrebno že takoj ob manjših spremembah njene strukture razmišljati o njeni novi verziji.