Filtri za vodo so nepogrešljivi tudi pri nas

V Sloveniji smo na splošno prepričani, da imamo dobro vodo. Vodo dobre kakovosti, ki je neoporečna in pri kateri ni potrebna prav nobena previdnost. Zakaj bi bili potem potrebni filtri za vodo?
filtri za vodo
Podjetja, ki nadzirajo oskrbo z vodo, prav tako pa tudi inšpekcijske službe, redno preverjajo kakovost naše pitne vode, torej nam ni potrebno skrbeti, da bi se s pitjem vode iz pipe okužili. Pravzaprav nas ekologi celo opozarjajo, da je voda iz pipe enake ali celo boljše kakovosti kot ustekleničena, poleg tega pa je še okolju bolj prijazna – proizvodnja plastenk je namreč izjemno oporečna. Lahko torej vodo iz pipe pijemo povsem brezbrižno? Verjemite, filtri za vodo so vsekakor priporočljivi – in vsakdo, ki je filter kdaj uporabljal vam bo to potrdil, še bolje pa bo seveda, če se boste tudi na lastne oči prepričali, kaj vse sev filtru nabere.
Vodo se preverja glede okužbe z nevarnimi mikroorganizmi ter drugimi onesnaževalci, ki bi lahko bili človeškemu zdravju nevarni. To ne pomeni, da je voda stoodstotno čista in nima primesi – tako se v filtru nabere veliko nenevarne umazanije, alg in podobno. Voda, ki jo prečistimo skozi filter, je tako lahko še boljša, kot bi bila sicer.

filter za vodo
Da vodo očistimo, nam lahko pomagajo filtri za vodo, ki se montirajo na vodovodno napeljavo ob vstopu v vaš dom ali pred točenjem iz pipe, prav tako pa so vam na voljo manjše filtrirne naprave, ki pomagajo filtrirati vodo potem, ko jo že iztočimo iz pipe. Oboji naj bi skrbeli tudi za odstranjevanje snovi, ki jih v vodi sicer ne bi smelo biti (vsaj ne v preseženih količinah), torej za odstranjevanje klora, pesticidov, kloroforma, hormonov, PCB, azbesta, težkih kovin, virusov in bakterij …
Filtri za vodo pa seveda niso edino, kar nam lahko zagotavlja boljšo ter še bolj neoporečno pitno vodo. Marsikdo se odloči, da bo vodo dodatno steriliziral s pomočjo UV svetlobe, kar je še posebej smiselno takrat, kadar uporabljamo vodo iz lastnih zajetij ali celo deževnico. Vodo je mogoče tudi mehčati, pri čemer si pomagamo z mehčalnimi napravami in magnetnimi ter drugimi nevtralizatorji vodnega kamna, prav tako pa lahko vodo tudi ioniziramo in jo spremenimo v tako imenovano »živo« vodo.
Ne glede na to, kje živite, vsekakor velja, da je treba biti na kakovost vode pozoren in so zato filtri za vodo lahko koristen pripomoček za izboljšanje vašega zdravja ter počutja, hkrati pa vam pomagajo uživati svežo vodo – in ta je zagotovo boljša od ustekleničene, ki precej dolgo stoji v plastiki, za katero vso vemo, da ni prav nič zdravju prijazna.