Igre za otroke in vaš prosti čas z njimi

Kam sploh z otrokom?

Aktivno preživljanje časa z otrokom lahko izpeljemo na zares veliko različnih načinov, predstave staršev na to temo pa so silno različne. V resnici preživeti kvaliteten čas z otrokom ne pomeni koliko, ampak v prvi vrsti – kako. Možnosti je veliko. Na deževen dan boste verjetno najprej pomislili, da bi otrokom dovolili gledati risanke na televiziji, a lahko jih zamotite tudi z veliko sestavljanko, ki jo naj sestavljajo skupaj s prijatelji ali pa z vami.

Sestavljanka za otroke

Igre za otroke so sploh odličen način, kako bodo otroci nekaj časa ostali mirni. Lahko se igrajo s plastelinom ali barvajo pobarvanke, lahko pa jih peljete v knjižnico, kjer večina otrok izjemno uživa. Če je dan lepši, pa se je pametno odpraviti na kak bližnji griček, učno pot, daljši sprehod ali pa na otroško igrišče ali na daljši sprehod.

Kaj pa računalniške igre za otroke?

Računalniške igre za otroke pomenijo, da bo otrok preživel določen čas za računalnikom, stran od narave in prijateljev. Iz tega vidika to ni najbolje, vendar imajo igre lahko precej svojih prednosti. Iz njih se lahko nauči strateškega razmišljanja, logike, računanja in predvsem največkrat tujega jezika, še posebej angleščine, ki je največkrat uporabljena. Na internetu so igrice za otroke zelo pogosto razvrščene po kategorijah. Avtorji teh portalov se zares potrudijo, tako da ne boste imeli težav pri iskanju, a bodite z otrokom toliko časa, da boste skupaj našli igro, ki mu bo všeč, vi pa boste imeli občutek, da se bo iz nje tudi nekaj naučil. Ne imejte slabe občutka, ko preživlja čas za računalnikom, vsekakor pa naj tega ne bo preveč. Pazite tudi, da ga ne naženete od računalnika ravno, ko je sredi neke stopnje, saj ga boste s tem po nepotrebnem razdražili. Naj bo raje danes pol ure ali uro dlje, pa za jutri splanirajte dolg sprehod v naravo. Kvalitetne igre se običajno ne igrajo dvajset minut, ampak uro ali več.

Kvaliteta proti kvantiteti

Ob igrah doma si lahko vzamete za otroka še dodaten čas. Niso dovolj le igrače, ki mu jih kupite, otrokom pogostoMario kart dirka. največ pomeni, da vam pokažejo kako lahko novi avto vozi tudi po steni, ali kako lahko novi plišasti medvedek premaga strašnega dinozavra. Pri sestavljanju sestavljank ga naučite razmišljanja, kot je izdelava robu, sortiranje po barvah in obliki in podobno. Vse to bo vašemu otroku pomagalo na dolgi rok, vi pa si boste lahko brez slabe vesti ogledali kakšno nadaljevanko v času, ko bo otrok spet za računalniškimi igricami ali pa bo sedel pred televizijo in gledal risanke. Še to – igrice za otroke niso veliko drugačne od risank, vendar je pri njih aktiven, medtem ko je pri risankah povsem pasiven, tako da je prednost tudi tu.