Kako registrirati domeno?

Svetovni splet prav vsakemu posamezniku ponuja obilo možnosti. Ne le v smislu branja novic, člankov, nasvetov in zanimivosti, sodelovanja na forumih, poslušanja glasbe, ogleda video vsebin ter udejstvovanja na socialnih omrežjih ipd., temveč tudi v smislu doprinosa h kreiranju spletnih vsebin. Prav vsakdo lahko namreč postavi spletno stran, pa naj gre za osebno stran, blog, spletno stran podjetja, morda spletno trgovino ali kaj drugega.registracija-domene
V ta namen je najprej potrebno registrirati domeno. Z drugimi besedami to pomeni, da si moramo priskrbeti spletni naslov, na katerem bo naše spletno mesto dostopno. Sprejeti moramo dve odločitvi, in sicer o izbiri imena domene ter o izbiri domenske končnice. Seveda pa se moramo odločiti tudi za enega izmed mnogih registrarjev – na izbiro imamo tako domače kot tuje. Glede na to, da so cene pri domačih ponudnikih zelo blizu cen največjih tujih, bo najbolje, da domeno registriramo pri domačem ponudniku, saj bomo na ta način imeli podporo v slovenskem jeziku. Pri večjih tujih ponudnikih se prav tako zna zgoditi, da je zaradi velikega števila strank včasih na odgovor tehnične podpore potrebno čakati nekoliko dlje, medtem ko pri najboljših domačih ponudnikih prejmemo odgovor v le nekaj minutah.
Registracija domene je nekaj povsem enostavnega, saj moramo na strani registrarja le, v za to pripravljeno okence, vpisati želeno domeno, pustiti svoje podatke in naročilo plačati. Za vse ostalo poskrbi registrar in nas o uspešnosti registracije ter vseh drugih podatkih, povezanih z našo domeno, obvesti na elektronski naslov, ki smo ga vnesli pri postopku registracije. Naj na tem mestu omenimo še to, da je pri večini registrarjev možno za naročeno storitev plačati na različne načine – prek spletne banke oz. UPN obrazca, Paypal-a, s kreditno kartico, Moneto, včasih celo z Bitcoini.

Mnogo težje, kot registrirati domeno na spletni strani registrarja, je izbrati ime domene. Razlog za to je v veliki zasedenosti domen, kar zlasti velja za interesantna imena. Pogosto je potrebnih več ur, da najdemo ime, s katerim smo zadovoljni, ter da je hkrati registracija domene sploh možna. Prostost domen lahko preverimo neposredno na strani registrarja – če bomo v okence vpisali domeno, ki ni več na voljo in torej že nekomu pripada, se nam bo na zaslonu izpisala omenjena informacija.
Mnogo lažje, kot izbrati ime domene, pa je izbrati domensko končnico, saj tu nimamo kaj dosti razmišljati. Za spletišče v slovenščini najprej preverimo vrhnjo domeno .si, če pa je ta zasedena, preverimo še .com in .net, lahko tudi .eu. V kolikor so vse štiri zasedene, bo najbolje, da začnemo razmišljati o novem imenu domene. Za spletno mesto v angleščini pa pravzaprav prideta v poštev zgolj .com in .net. Seveda pa lahko tudi nekoliko izstopamo in se odločimo za eno izmed zanimivih alternativ, npr. za vrhnjo domeno .me, .site ali .cool.

Preberite si še kako poteka izdelava spletnih strani.