Opremljanje dnevne sobe

Opredelitev

Moderna arhitektura opredeljuje dnevno sobo ali sobo za oddih kot prostor v stanovanjski hiši ali stanovanju, namenjen sprostitvi in druženju. Taka soba se lahko nahaja blizu glavnega vhoda v stanovanjske prostore in je popolnoma ločen prostor od drugih ali pa je povezana z jedilnico in kuhinjo. Sam pojem »dnevna soba« se je začel uporabljati v poznem 19. oziroma zgodnjem 20. stoletju.dnevna-soba

Funkcionalnost

Navadno je dnevna soba namenjena druženju in preživljanju prostega časa v družinskem krogu, v mnogih domovih pa ima dnevna soba tudi vlogo sobe, kjer se gosti goste. Ta funkcija je z moderno gradnjo, ki teži k funkcionalnosti, vedno bolj naglašena.

Tipični kosi opreme

Tipična dnevna soba zahodne civilizacije navadno vsebuje pohištvene kose, kot so sedežna garnitura, stoli, včasih tudi večje mize, klubske mizice, poličniki, električne luči, preproge in drugo pohištvo. Tradicionalna dnevna soba npr. v Veliki Britaniji ali Novi Zelandiji vključuje še kamin, kar je tipičen ostanek iz časov, ko je bil ta nujen za gretje. Popolnoma drugačne so npr. japonske dnevne sobe – imenovane »washitsu«, ki so idejno zasnovane popolnoma drugače. Nadalje so na primer v ZDA in Kanadi dnevne sobe namenjene formalnemu druženju in temu primerno tudi opremljene. Posebna soba za zabavo in družinsko preživljanje časa pa na drugi strani vsebuje kose, kot je TV ali domači kino, kar običajno najdemo v tipičnih modernih dnevnih sobah v Evropi.

Nasveti za opremljanje

Dnevna soba je torej eden izmed najbolj fleksibilnih prostorov v stanovanju glede na njen namen in funkcijo. Opremljanje takega prostora pa lahko postane zelo težavna in za nekatere celo stresna naloga. Opremljanja se je zato dobro lotiti sistematično. Na srečo obstaja nekaj splošnih korakov, kako se lotiti take naloge.

1. korak
Vzemite si čas in si dobro oglejte prostor. Izmerite stene, zabeležite si položaj vtičnic, vrat, oken, grelnih teles. Vprašajte se, čemu bo dnevna soba služila.
2. korak
Zdaj, ko veste, kaj vse bi želeli, da vaša dnevna soba predstavlja, premislite kateri so nujni kosi opreme, da bo soba zadostila vsem vašim željam in pričakovanjem.
3. korak
Vrišite si na list papirja položaj kosov pohištva. V prostoru pa si lahko na tla položite tkanino ali kartonske škatle ali karkoli drugega, kar vam bo pomagalo k boljši prostorski predstavi glede razporeditve in primerne velikosti pohištvenih kosov.
4. korak
Če je prostor majhen ali nekoliko nenavadne oblike, se lotite nakupovanja ločenih pohištvenih kosov, pri tem pa pazite, da jih boste barvno ali vsaj stilsko uskladili.
5. korak
Pred nakupom preverite ali je izvedljivo, da določene kose pohištva obesite na stene. Tu gre predvsem za riziko pri t. i. knauf stenah, ki ni rečeno, da so dovolj trdne, da bi prenesle določeno težo večjih stenskih omar.
6. korak
Ko nakupite vse pohištvo, se šele lotite dodajanja razsvetljave in tkanin.