Vgradni kamini za pridih domačnosti

Že v preteklosti so se ljudje sproščali ob kaminih in gradnja kaminov je bila nekaj najbolj pomembnega za vsako hišo. Okoli kamina so se zbirali prijatelji ali sorodniki in klepetali ter preživljali prijetne trenutke. Kamin se povezuje s prijetnostjo in domačnostjo, zato je vsakič več ljudi, ki si zaželi imeti v stanovanju ali hiši vgradni kamin. Ti delujejo estetsko in domačo, vendar ga je potrebno načrtovati že med samo gradnjo.

Vgradni kamini seveda zahtevajo svoj prostor. Najprej je potrebno predvideti premer dimnika, saj mora imeti z odprtim goriščem vsaj 200 do 250 mm premera. Pred samo vgradnjo kamina se je dobro posvetovati s strokovnjaki, ki vam bodo znali povedati kako se lotiti vgradnje. Seveda na trgu obstajajo podjetja, ki vam to tudi varno vgradijo. Vgradnja kamina je vse pred kot enostavna stvar, zato je to najbolj zapletena vrsta kamina.

Vgradni kamini morajo imeti zagotovljen dovod zraka, poleg vsega pa morajo biti postavljeni tako, da se prostor lahko primerno zrači. To pomeni, da mora biti v prostoru z vgradnim kaminom vsaj eno okno. Dandanes je sama zasnova vgradnih kaminov tako napredovala, da je izkoristek le teh maksimalen. Vgradni kamini imajo navadno dvižna vrata, da preprečujejo uhajanje dima in isker, ki nastajajo ob gorenju. Dvižna vrata so narejena zaradi varnosti in morajo biti narejena iz kvalitetnih materialov. Vgradni kamin preprosto vgradimo v steno, zato ne zavzame dodatnega prostora.

Vgradni kamini v celoti delujejo na sistem ventilatorja – vroč zrak gre iz vgradnega sistema v prostor ali celotno stanovanje. Poleg vsega pa oddaja toploto s kroženjem zraka in toplotnim sevanjem, zato je takšna vrsta ogrevanja ena izmed najbolj učinkovitih in hitrih.

Glavne prednosti vgradnega kamina so v tem, da jih lahko enostavno prilagodite celotnemu izgledu prostora. Seveda je pri tem potrebno paziti, kakšne ognjevarne materiale uporabljate. Najbolje je, da za nasvet vprašate strokovnjaka, ki vam bo primerno svetoval. Nikakor pa vgradni kamin ne sodi v slabo prezračena stanovanja ali celo v prostore, kjer se nahajajo eksplozivni predmeti.

Vgradni kamini vam bodo ob upoštevanju vseh pravil izgradnje in vgradnje služili leta in leta. Z njim se boste počutili domače in prijetno.

Oglejmo si še kako lahko pred kamin postavimo vreče za sedenje.