Štirje kodeksi oblačenja za prosti čas

V prostem času sta naše počutje in udobje v veliki meri odvisna tudi od tega, v kaj smo oblečeni. Poznate štiri kodekse oblačenja za prosti čas, ki se med seboj razlikujejo predvsem po formalnosti? Najverjetneje smo vas z vprašanjem presenetili in niti pod razno ne veste odgovora. A ta je v resnici sila preprost. Štiri ravni oblačenja, ki so primerne za prosti čas in so navedene po padajoči formalnosti, so: sproščena elegantna obleka, sproščena obleka, obleka za prosti čas in športna oblačila.

Sproščena elegantna oblačila so na primer primerna tudi za tista delovna mesta, katerih položaj, vrsta podjetij ter okolje dopuščata takšen način oblačenja. Še posebej dobrodošla pa so na skupinskih strokovnih ekskurzijah, izletih, za obisk zdravnika, kina, za domačo zabavo ali pa zabavo pri prijateljih.

Športna oblačila so praviloma nekoliko bolj oprijetih krojev ter narejena iz posebnih, kakovostnih, sodobnih tkanin. Namenjena so za odvajanje znoja, toplotni izolaciji, lažjemu izvajanju vadbe. Dovolj učinkovita so tudi proti manj ugodnim zunanjim vplivom.

Oblačila za vsakodnevne opravke

Sproščena oblačila se praviloma nosijo za vsakodnevne opravke v mestih, za nakupovanje živil, oglede športnih prireditev, sproščena druženja na prostem. Takšen tekstil nam dopušča popolno izražanje svojega osebnega sloga. Odlično oblačilo za to raven so na primer kavbojke, ki se jih lahko kombinira z nekoliko bolj zanimivo obutvijo.

Za moškega sproščeno oblačilo pomenijo kavbojke, ki so kombinirane s puloverjem ali pa z jopico. Prav tako lahko nosi majice in srajce iz najrazličnejših vrst materialov. Pri ženskah pa v resnici ni omejitev v smislu tkanin, aplikacij, krojev, detajlov in barvnih odtenkov. V sproščeno raven oblačenja na primer uvrščamo oblačila za golf. To je namreč edina vrsta športa, kjer oblačila niso iz zadnje ravni oblačenja – iz športne ravni. Pri njem se je namreč treba dosledno držati kodeksa oblačenja.

Obleka za prosti čas

Oblačila za prosti čas nosimo doma, na plaži, za sprehode v naravi, za nezahtevno obliko planinarjenja, za hojo, za delo na vrtu. V to kategorijo oblačil sodijo tudi oblačila za ribiče in lovce. Tu v poštev pridejo pajkice, trenirke, prosojne tkanine, kratke hlače, vse vrste majic, obutev za plažo. Še posebej so dobrodošle majice s sporočilom ali pa s šaljivim napisom.

Za moške so primerne raznovrstne majice, kratke hlače, tričetrtinske hlače, sandale za plažo. Pri predstavnicah nežnejšega spola pa v poštev pridejo predvsem sproščene obleke, krila, hlače, pajkice, hlače z žepi, našitki in kratke hlače. Sem sodijo različne vrste škornjev, sandali, japanke ter podobna vrsta obutve.

Še posebej dobrodošla izbira za nepredvidljive vremenske razmere so softshell jakne. Ponašajo se namreč s številnimi prednostmi za vse aktivne osebe, ki rade svoj prosti čas uživajo v naravi.

Obleka za šport

V to raven oziroma kategorijo sodijo oblačila za različne športne aktivnosti.  V njih smo aktivno udeleženi, na primer na teku, kolesarjenju, planinarjenju, tenisu, smučanju, jadranju. Športna oblačila so praviloma nekoliko bolj oprijetih krojev ter narejena iz posebnih, kakovostnih, sodobnih tkanin. Namenjena so za odvajanje znoja, toplotni izolaciji, lažjemu izvajanju vadbe. Dovolj učinkovita so tudi proti manj ugodnim zunanjim vplivom. Oblačila in obutev za šport se kupijo v prodajalnah s športno opremo.

 Jakne se lahko nosijo skozi celo leto

Obstajajo nekateri kosi oblačil, ki jih lahko koristno uporabljamo skozi vse leto. To so tudi jakne. Zlasti nepogrešljive so v prehodnem obdobju, v svežem jutru ali v hladnejšem večeru. Takšen tekstil pa je dandanes še toliko bolj dobrodošel, saj je vreme vse bolj nestanovitno in spremenljivo. Kakovostna jakna pa nam lahko kadar koli in kjer koli ponudi varno zavetje in prijetno toplino.

Še posebej dobrodošla izbira za nepredvidljive vremenske razmere so softshell jakne. Ponašajo se namreč s številnimi prednostmi za vse aktivne osebe, ki rade svoj prosti čas uživajo v naravi. Pri aktivnostih na prostem pa je zagotovo še kako pomembno, da se ne znojimo ali pa da nas ne zebe.

Takšen kos oblačila ponuja zračnost in odlično prevaja toploto. To pomeni, da tudi vaša spodnja oblačila v nobenem primeru ne bodo vlažna, posledično vas ne bo zeblo. Nekatere tovrstne jakne imajo tudi mehko flis podlogo, ki zagotavlja še prijetnejše udobje. Narejene so lahko iz tkanega poliestra z majhno vsebnostjo elastana. To pomeni, da je oblačilo zelo prožno pa tudi vzdržljivo.

Ključne prednosti softshell jaken

Softshell jakna je vodoodporna, zračna, prožna, vzdržljiva in izdelana iz kakovostnih materialov. Ponuja učinkovito zaščito pred vetrom. Vaše telo ves čas ostane na toplem in je povsem suho, čeprav ste aktivni zunaj v vlažnem vremenu ali celo v rahlem dežju.

Takšen kos oblačila ponuja zračnost in odlično prevaja toploto. To pomeni, da tudi vaša spodnja oblačila v nobenem primeru ne bodo vlažna, posledično vas ne bo zeblo. Nekatere tovrstne jakne imajo tudi mehko flis podlogo, ki zagotavlja še prijetnejše udobje. Narejene so lahko iz tkanega poliestra z majhno vsebnostjo elastana. To pomeni, da je oblačilo zelo prožno pa tudi vzdržljivo. Ker je material raztegljiv, to uporabniku omogoča veliko mero svobode pri gibanju.

Kakovostno zasnovana oblačila za prehodni čas so tako vedno dobrodošla v vaši garderobni omari. Za daljšo obstojnost lahko poskrbite tudi s primernim vzdrževanjem in čiščenjem.