Kaj vse vam lahko sporočajo vaša stopala

Kompresijske nogavice se praviloma v medicinske namene uporabljajo pri oslabelem venskem sistemu. Učinkovito pomagajo pri cirkulaciji krvi. Najmočneje stisnejo pri gležnju. Kompresija postopoma popušča proti vrhu noge. Temelj zdravljenja venskih in limfnih obolenj je terapija s tovrstnimi nogavicami. S pomočjo kompresije lahko ustvarimo precej boljši pretok krvi po venah in s tem učinkovito preprečujemo utrujenost, otekanje nog ter možnost nastanka krvnih strdkov.

Nogavice za kompresijo so lahko plosko ali krožno pletene. Na voljo so v različnih modnih barvnih odtenkih ter izvedbah. Narejene so iz najrazličnejših materialov, ki so za naše noge udobni ter niso dražeči. Dobro se obnesejo takšne iz bombaža, svile, naravnega kavčuka, najlona, poliestra in še iz nekaterih drugih vrst materialov.

Uporaba kompresijskih nogavic pri športnih aktivnostih

Pri športnih aktivnostih pa se kompresijske nogavice uporabljajo zlasti za zmanjševanje nihanja mišic med vadbo. Posledično pa preprečujejo določene vrste poškodb. Lahko povečujejo prekrvavitev in posledično zmanjšujejo nastanek mlečne kisline v mišicah.

Kompresijske nogavice
Kompresijske nogavice se uporabljajo pri oslabelem venskem sistemu

Je pa res, da nošenje takšnih nogavic med vadbo ne vpliva na takojšnjo zmogljivost. Vsekakor pa je uporaba pozitivna in pripomore na večjo zmogljivost.

Takšen medicinski pripomoček vam je na voljo v prodajalnah Medigo.

Kaj pa so pametne nogavice

Poleg kompresijskih nogavic so na voljo tudi tako imenovane pametne nogavice, ki se lahko učinkovito uporabljajo pri diabetesu, pri Parkinsonovi bolezni. Na voljo so celo takšne za dojenčke.

Video: Pametne nogavice za tek

Pametna nogavica je praviloma izdelana iz treh vrst vlaken, in sicer iz bombaža, poliamida in elastana. Sestavljene pa so iz treh sestavnih delov. To so 100 % tekstilna nogavica, centralna enota in zunanja naprava.