Računalništvo in internet

En brezplačen program na dan odžene tržnega inšpektorja stran

Pred kratkim sem imel zanimivo debato z nekdanjim sodelavcem, s katerim sva ugotavljala, v kako različne dele IT sveta sva zašla v zadnjih letih. Pogovor mi je dal gradiva za razmišljanje in prepričan sem, da bo koristno, če tudi tebi “predočim” par točk.

Kolega se osredotoča predvsem na odprtokodne rešitve, ki so, vsaj s stališča licenčnin, za stranke cenejše, jaz pa večinoma uporabljam Microsoftov ekosistem produktov, pri katerem pa je praviloma potrebno plačevati licenčnine, če želiš programe uporabljati legalno.

Ni vse zlato, kar je brezplačno

Zagotovo obstaja kakšen informatik na tem svetu, ki je pred desetimi leti padel v komo in se bo zdaj zdaj zbudil iz dolgega spanca. Mislim, da ne streljam v prazno, če rečem, da bo njegova prva misel, ko se bo razgledal naokrog, da se je očitno zbudil v paralelnem svetu. Zakaj?

Brezplačni programi

Microsoft eden večjih, ki prispevajo v open source projekte

Kar je še pred desetimi leti bilo skoraj bogokletno, danes postaja del vsakdana. Ko sem takrat hodil po strokovnih srečanjih in konferencah, predvsem vezane na Microsoftove produkte, se je o Linuxu vedno govorilo, kot o “alternativnem operacijskem sistemu na L”, ime najuspešnejšega iskalnika po spletu pa se je priročno zamaskiralo v “priljubljen iskalnik”, da le ni bilo treba izreči imena Google.

Danes pa je Microsoft postal eden izmed največjih podpornikov odprtokodnih projektov in bezplačnih programov in celo razmišlja o tem, da bi izdal svojo distribucijo Linuxa, že nekaj časa pa infrastruktura Microsoftove storitve računalništva v oblaku Azure temelji prav na tehnologiji Linuxa.

Še nekaj razlogov za čudenje v letu 2018:

  • Microsoftov podatkovni strežnik MS SQL teče tudi na Linuxu;
  • Linux ukazno lupino BASH je moč poganjati tudi na Windows strežnikih;
  • Microsoftovo ukazno lupino PowerShell je moč poganjati na Linux strežnikih.

Pisanje besedil Bizkorner.si