Tehnologija

Izdelava spletnih strani za majhna podjetja – ko dobite manj kot osnove

Danes si težko predstavljamo, da podjetje ne bi imelo svoje internetne strani, na kateri bi predstavljalo svojo dejavnost, svoje reference, in ponujalo tudi kontakt, preko katerega lahko zainteresirane stranke stopijo z njim v stik. Žal pa je veliko teh spletnih strani tako slabo zastavljenih, da pravzaprav ne služijo tistemu, čemur so namenjene. Izdelava spletnih strani za majhne podjetnike običajno namreč pomeni zgolj to, da se kupi domena, nato pa se vzame oblikovalsko predlogo, ki se jo zgolj nekaj malega prilagodi, umesti vanjo nekaj povedi in kakšno sličico, in to je to.spletna-stran
Naročnik oziroma podjetnik je sprva vesel, da končno ima spletno stran, a kmalu ugotovi, da ni ta nič kaj bolj učinkovita, kot če bi dal oglas v rumene strani telefonskega imenika. Zakaj stran ne prinaša prometa?
V prvi vrsti zato, ker izdelava spletnih strani ne sme biti samo postavitev skromne spletne vsebine, kjer povemo, kaj prodajamo in kje ter kako nas stranke lahko najdejo. Če želimo biti opazni in biti videti kot resno podjetje, mora imeti spletna stran nekaj več. Ne sme biti zgolj vizitka na spletu, temveč mora dejansko kumunicirati s svojimi obiskovalci. To pomeni, da je potrebno poskrbeti za nekoliko večjo razvejanost strani, za nekaj več nivojev, za več vsebine, več fotografij (najbolje realnih), za možnost implementacije družabnih omrežij, predvsem pa za tako imenovano optimizacijo.

A poglejmo vse skupaj kar na realnem primeru. Dve podjetji, ki prodajata rabljene avtomobile, imata vsako svojo stran. Pri prvem je bila izdelava spletnih strani poceni in hitra, zato je na njej kontakt, nekaj sličic avtomobilov (takšnega razreda, kot jih prodajalec gotovo ne bo nikoli prodajal,), poleg tega pa še povezava na spletni avto oglasnik, kjer si stranke lahko ogledajo ponudbo. Druga spletna stran ima kar nekaj zavihkov, kjer se nahaja predstavitev podjetja in njegove filozofije, kontakt vsebuje fotografije simpatičnih zaposlenih in njihove telefonske ter »mejle«, v zavihku s ponudbo se samodejno zajema oglase iz avto oglasnika, torej jih stranka vidi tudi na tej strani, poseben zavihek je namenjen razlagam o garancijah, eden je namenjen različnim možnostim plačila, eden pa člankom o tem, kako kupiti rabljen avto in kaj vse preveriti, kako avto pripraviti na prodajo in zanj dobiti čim več ter podobno – gre torej za skupek uporabnih nasvetov. Druga spletna stran ima tudi povezavo na svoje družabne strani, saj je izdelava spletnih strani predvidela, da bo možno tudi tako dobro komunicirati in obveščati o posebnih ponudbah ali zanimivostih v zvezi z avtomobili. Najbolj pomembno pa je, da je ta spletna stran optimizirana – torej jo bodo ljudje na spletu našli veliko prej in tudi več jih bo.
Četudi sami razmišljate o spletni strani za svoje podjetje, bodite premišljeni: izdelava spletnih strani naj bo kakovostna, ne pa cenena in poceni – sicer je vseeno, če stran imate ali ne.