Izdelava profesionalnih spletnih strani

Ste tudi vi razmišljali, da bi si postavili novo spletno stran – bodisi namesto obstoječe ali pa kot dodatno – za namene predstavitve posebne skupine izdelkov, kateri bi ustrezal malce drugačen dizajn? Morda ste se znašli pred dilemo, kako izbrati pravega ponudnika za izdelavo spletnih strani.

Kaj hitro ste verjetno ugotovili, da so si med seboj hkrati različni po ponudbah, a morda tudi podobni. A podobno kot pri avtomobilih, ko imata dva avtomobila različnih blagovnih znamk lahko vse lastnosti zelo primerljive, so razlike pravzaprav skrite pod površino.

Primer. Če ima npr. avto A navedeno, da ima avtomatsko klimatsko napravo, ogrevanje sedežev, daljinsko centralno zaklepanje, GPS navigacijsko napravo, drugi avto B, pa tudi, to še ne pomeni, da sta si dejansko primerljiva. Morda je klimatska naprava v avtu A takšna, da povzroča bistveno večjo porabo goriva v času delovanja, ko pa prične pihati hladen zrak, je ta usmerjen preveč direktno v glavo potnikov, tako da je moteče. A po specifikaciji sta si avtomobila enaka. Razlika v koristnosti funkcij enega in drugega pa je velika.

modra ideja

Podobno je tudi pri izdelavi spletnih trgovin in spletnih strani. Morda na videz marsikdo ponuja enako storitev izdelave spletnih strani, vendar pa je razlika v detajlih in malo manj skritih detajlih. Morda vam oba ponudnika obljubljata uredniški sistem, s katerim boste lahko sami urejali vsebine svoje spletne strani. A v praksi se izkaže, da ima en ponudnik sistem narejen tako, da je za enostavno vstavitev slike potrebno npr. dvakrat več klikanja in računalniškega znanja, kot to pripravi njegov konkurenčni ponudnik. A po specifikaciji in ponudbi te razlike kupec morda ne bo zaznal in jo je tudi težko opisati.

Glede na to, da potem takšno spletno stran uporabljate vrsto let, dan za dnem, je ključno, da vam pride kar najbolj prav – in da vas pri delu ne ovira, temveč vam pri tem olajša, kar želite storiti. Zato je vredno prisluhniti, kaj vam ima povedati ponudnik in ga tudi podrobno povprašati, kako točno se naredi to in ono na spletni strani – le tako boste izvedeli bolj izčrpno informacijo in se ne boste odločili napačno samo na podlagi neke, sicer lepo oblikovane spletne strani.