Nakupovanje stenskih luči

Danes lahko najdemo stenska svetila v vseh možnih oblikah in stilih. Temu je tako, saj take luči služijo mnogih namenom in jih potrebujemo v mnogih različnih konfiguracijah. V vsakem primeru nam osvetljujejo prostor, kar povečuje varnost, vidljivost ter izgled. Nakup stenskih luči je seveda odvisen od namena zaradi katerega jih potrebujemo. Ker je izbira tako velika, si skupaj v tem vodiču poglejmo na kaj moramo paziti in na kaj se moramo osredotočiti, ko iščemo primerno luči, ki jih bomo namestili na steno.

Kje jih potrebujemo?

Stenska svetila so velikokrat prehitro mišljena kot vir svetlobe, ki ni zelo zmogljiv. To je seveda večinoma res za dekorativne luči, vendar so lahko tudi odličen pripomoček za branje, osvetljevanje prostora in povečanje splošne varnosti. So tudi odličen dodatek več-slojnega načina osvetljevanja vsake sobe ter obenem polepšajo izgled vsakega prostora.

Stenska svetila

Zunaj ali notri, stenska svetila so lahko uporabne kjerkoli. Lahko jih namestimo v spalnici, hodnikih, stopniščih, kleteh ter drugih prostorih. Tako si lahko ustvarimo osvetlitev, ki je vedno na voljo in ustvarja prijetno atmosfero. Tako konfiguracijo lahko tudi uporabljamo v kopalnicah, kjer namestimo luči na stene, ki preženejo temo s ključnih delov; ob banji ali ogledalu nam stenske luči ustvarjajo toplo atmosfero ter preženejo sence s ključnih delov same kopalnice.

Pisarne in delavnice

Stenske luči so lahko odlična investicija za vse pisarne in delavnice. To posebej velja za stenske luči z iztegljivo roko. Tako si sprostimo delovno površino na mizi ter samo luč pospravimo s preprostim poklopnim mehanizmom. To je najboljši način, če imamo pisarno, kjer veliko tipkamo za računalnikom ali prebiramo dokumente.

Lahko jih tudi uporabimo v raznih galerijah, saj bodo slike pod lučjo, ki je pritrjena na steni izgledale veliko bolje. Za polepšanje zunanjosti zgradbe lahko namestimo stenska svetila na fasado. Tako bolj pride do izraza sama arhitektura objekta.

Katere vrste luči obstajajo?

Izbira primernih stenskih svetil ni težka. Za pomoč lahko uporabimo naslednje smernice:

 • Luči, ki svetijo navzgor
  Take luči so najbolj primerne za ustvarjanje prijetne, sproščujoče atmosfere.
 • Lučki, ki svetijo navzdol
  Večinoma so mišljene za osvetljevanje stopnice ter temnih hodnikov, saj povečujejo vidljivost.
 • Luči z premično roko
  Odlična izbira za vse pisarne, saj nam premična roka omogoča veliko fleksibilnosti za delo pri računalniku, branju, risanju ter tipkanju.
 • Luči za slike
  Narejene so z namenom, da pritegnejo pozornost na slike, ki jih razstavljamo.
 • Kopalniške luči
  Za osvetljevanje ključnih delov kopalnice. Take luči imajo posebnost, da nimajo močne svetilnost, ampak ravno dovolj za naše potrebe v kopalnici.

Stenske luči nam lahko resno olajšajo delo doma ali v podjetju. Poleg tega so pa vedno zelo dobra investicija, če želimo povečati varnost našega doma. Z njimi lahko opremimo temna stopnišča, vhode v kleti, vhode na podstrešje, kopalnice ter delovne prostore – možnosti je neomejeno.