Kaj je gostovanje spletne strani?

Da bi lahko vaša spletna stan zaživela oziroma bila objavljena ali »on line«, kot se radi izrazimo, potrebujete zanjo dvoje: domeno in gostovanje. O čem govorimo? Domena je, preprosto povedano, spletni naslov. Gostovanje pa je prav to, kar pove sama beseda – vaša spletna stran, ki ima sicer svoj naslov, je dejansko gost in nima lastnega »doma«.

Gostovanje – hotel za spletne strani

Z gostovanjem spletne strani se vam ni potrebno ukvarjati, če imate svoj strežnik oziroma »server«, na katerem hranite celotne vsebine spletne strani. Ker mora biti strežnik običajno precej zmogljiv, dobro zavarovan ter primerno vzdrževan, se večina lastnikov spletnih strani za to ne odloča – razen če gre za velika podjetja, ki imajo za vse delo v povezavi s strežnikom dejansko zaposlene ljudi, ki se z njimi ukvarjajo.

gostovanje spletne strani

 

Na strežnik lahko torej gledamo kot na hotel, na gostovanje spletne strani pa kot njeno bivanje v hotelu. Če imate svojo spletno stran, za katero potrebujete sobo, je plačevanje mesečnega najema zanjo vsekakor bolj smiselno, kot pa da bi kupili lasten hotel, kajne? In nenazadnje – v tem hotelu oziroma v sobici znotraj njega (ki je velika ravno toliko, kot potrebujete,), je vse dobro organizirano. Vzdrževalci in čistilke so na delu, ne da bi se morali vi s tem sploh obremenjevati. Ne skrbi vas za čistočo, ne skrbi vas za varnost, ne skrbi vas za okvare, na delu pa so še spretni zidarji, ki po potrebi poskrbijo za kakšen prizidek ali nadgradnjo ter za to, da se v hotel uvajajo nove tehnologije …

hosting

Kako poiskati najboljše gostovanje spletne strani?

Gostovanje spletne strani lahko zakupite tako pri nas kot v tujini, a če poslujete zgolj v Sloveniji, je gostovanje spletne strani pri enem od naših podjetij veliko bolj praktično. Ko se odločate za izbiro ponudnika, nikar ne glejte zgolj na ceno mesečnega paketa – preverite tudi, kaj je v paketu vključeno. Koliko prostora vam je na voljo in koliko spletnih naslovov, je le osnova – preveriti je potrebno tudi vse druge parametre. Sicer pa na splošno velja, da ni nobene težave, če na začetku izberete gostovanje spletne strani v manjšem obsegu, kasneje pa ugotovite, da potrebujete več – paket gostovanja enostavno zamenjate za bolj zmogljivega. Mimogrede, za surfanje po spletu ponavadi ne potrebujete najdražjega in najnovejšega prenosnika, a kako dobri in zanesljivi so lahko v resnici malce starejši modeli? O tem si več preberite o članku na temo rabljeni prenosni računalniki.