Računalniki in opremaTehnika

Obnovljeni in rabljeni prenosniki

Rabljeni prenosniki so lahko za mnoge prava rešitev, kar se tiče nakupa računalnika. Vendar ne glede na to ali kupujemo nov ali rabljen prenosnik, se moramo prvo vprašati, zakaj ga bomo sploh uporabljali. Rabljeni prenosniki so na voljo v mnogih trgovinah po spletu (http://www.mojpc.si/) in jih poznamo kot “rabljeni prenosniki” ali “Renew oz. Refurbished prenosniki”. Sedaj se pa podajmo v značilnosti obeh in poglejmo kateri bi lahko bil tisti pravi za vas.

Rabljeni oz. Renew prenosniki

Prenosnike delimo na obnovljene oziroma “renew” prenosnike in rabljene, če nove seveda pustimo ob strani. Pa vendar, kaj je sploh glavna razlika med njimi? Rabljeni prenosniki, ki imajo oznako refurbished, renew ali obnovljeni so dobesedno obnovljeni s strani proizvajalca. Veliko teh prenosnikov se je nekoč v trgovini ponašalo z nazivom »razstavni model« ali pa so revežei čakali v skladišču, da bi jih kdo kupil, pa jih ni ali pa morda sploh niso prišli iz tovarne do trgovine, ker je bilo narejenih preveč. Lahko so na njih tudi delali na terenu ali v pisarnah, pa so se potem vrnili, kot bolj ali manj rabljeni. Pomembno je, da so bili obnovljeni prenosni računalniki oziroma refurbished prenosniki pred naslednjo prodajo skrbno pregledani s strani proizvajalca in vse dele, ki niso bili delujoči, so strokovnjaki zamenjali. Zato so tudi dobili takšen naziv, sicer bi preprosto pisalo, da so novi ali pa rabljeni.

rabljen-prenosni-racunalnik-na-mizi

Zdaj pa si poglejmo še kaj so to rabljeni prenosniki

Rabljeni prenosniki, ki jih lahko zasledimo v trgovini, so kot obnovljeni prenosniki, vendar niso nujno bili pregledani s strani proizvajalca oziroma trgovca. To seveda ne pomeni, da jih nihče ni pregledal. Rabljeni prenosniki so bili gotovo stestirani v samem računalniškem servisu trgovine in zanesljivo delajo ter so pripravljeni na uporabo. Če ima rabljen prenosnik kakšno manjšo napako (zlizana tipka, praska na ohišju itd…) potem se razvrščajo v kvalitetne modele (A, B naprimer), vendar je to odvisno od trgovine.

rabljen-prenosni-racunalnik-hp

Zakaj naj kupim rabljen prenosnik?

Če se odločimo, da bomo kupili rabljen ali obnovljen prenosnik bomo deležni nekaj prednosti, ki jih morda ne bomo opazili. Rabljeni prenosniki (ker so bili pregledani) so bolj zanesljiva izbira, kot če kupimo novega. V večini primerov ne rabimo kupovati novega računalnika, saj bo večina programov še vedno brez težav delovala na starejši strojni opremi.

prenosnik-lenovo-essentials-1

Obnovljeni prenosniki imajo enake lastnosti kot novi. Obnovljeni in rabljeni so pogosto tudi zanesljivejši kot novi. Kupec tako dobi stestiran in zanesljiv prenosnik za ugodno ceno, ki ga lahko začne takoj uporabljati.

Vedno se pa seveda vprašajmo, kaj sploh želimo od našega prenosnika. Če se bomo veliko gibali po terenu potem bomo želeli prenosnik, ki lahko dolgo deluje s svojim akumulatorjem oziroma baterijo. Rabljeni prenosniki, ki imajo komponente z majhno porabo bodo tudi dlje delovali na terenu, vendar pa imajo s tem tudi manjšo zmogljivost.

Zakaj potrebujem prenosnik?

To je prvo vprašanje, ki si ga moramo zastaviti. Če veliko surfamo po internetu in uporabljamo Office programe, potem je sistem z nizkimi tehničnimi specifikacijami morda pravšnji za nas. Prednosti takega sistema so nizka poraba energije, kar pomeni daljšo življenjsko dobo baterije.

Če pa smo željni hitrega delovanja ali pa radi igrami igre, potem je pravšnji prenosnik za nas s hitrim procesorjem, veliko delovnega spomina (RAM) in dobro grafično kartico. Taki rabljeni prenosniki imajo sicer veliko moč, vendar se baterija hitro izprazni saj za poganjanje 3D aplikacij, računalnik enostavno porabi veliko električne energije. Seveda so tudi veliko dražji, pogosto se hitreje pregrevajo in se zato radi ugašajo med delom.

Bodimo pazljivi pri nakupu

Ne glede na to ali bomo kupili nov, rabljen, ali obnovljen prenosnik, si je dobro izbrati model, ki bo zadovoljil vse naše potrebe. Lahko zaupamo občutku in si izberemo rabljen prenosnik od najljubšega proizvajalca, sploh če imate z njim dobre izkušnje iz preteklosti. Seveda, če imamo možnost fizičnega pregleda računalnika pred nakupom jo izkoristimo. Razpoke okoli nosilcev zaslona, tipkovnice ali spodnjega dela prenosnika so lahko indikatorji, da se lahko kaj hitro pokvari. Če nanj dobite leto garancije, kot na novega, pa vam je lahko precej vseeno, saj bodo strošek nosila podjetja, ki so ga prodala.

Tudi, če kupujemo prenosnik od prijateljev ali znancev je dobro opraviti domačo nalogo in se pozanimati o samem prenosniku. Lahko uporabimo internet, da se prepričamo katere aplikacije lahko poganja ali pa povprašajmo o specifikacijah samega rabljenega prenosnika nekoga, ki se na to spozna. Vseeno je dobro prenosnik preizkusiti, ter ugotoviti če deluje dobro in da nima skritih napak (nedelujoče tipke itd…).