Internet in storitve

Postopek registracije domene

Bi radi imeli svojo spletno stran, a ne veste, kje sploh začeti? Naj vam pomagamo. Še preden na spletu poiščete registrarja domen, kjer boste svojo domeno registrirali, se morate odločiti, kakšno oz. katero domeno sploh želite. Razmisliti morate tako o imenu kot o domenski končnici. No, predvsem o imenu, s končnico bo namreč precej lažje. Namenimo za začetek nekaj besed izbiri končnice in imena domene.domena

Skoraj zagotovo boste želeli registrirati .si ali .com domeno. Za potrebe slovenskega trga sta primerni obe, verjetno nekoliko bolj .si, saj gre za nacionalno domeno. Pa vendar so uporabniki spleta povsem vajeni tudi domeno .com, ki je daleč najboljša izbira za spletno stran v angleškem jeziku. Želite postaviti spletno stran v nemščini? Ciljate na nemško govorečo publiko? Potem registrirajte domeno .de oziroma .at, v kolikor vam pomembnejši trg predstavlja Avstrija (in ne Nemčija).
Registracija domene je enostaven postopek, vendar pa vas čaka precej težji del pred samo registracijo, in sicer izbira imena domene. Vzemite si dovolj časa in dobro razmislite, saj boste kasneje ime oz. domeno težko kar tako zamenjali. Če domeno želite registrirati za potrebe podjetja, potem bo najbolje, da registrirate kar ime, enako imenu vašega podjetja. V kolikor pa želite na trg prodreti s svojo blagovno znamko, naj bo ime domene enako imenu blagovne znamke. Pazite, da domena ne bo predolga. Optimalno je nekje med 5 in 9 znakov, po možnosti brez številk in vezajev.

registracija domene
Naslednji korak je preverjanje prostosti domene. To opravite na spletni strani registrarja domen. Ko boste v njihov iskalnik vtipkali domeno (skupaj z domensko končnico), boste takoj dobili podatek o tem, ali domena morda že komu pripada. Če se to zgodi, boste morali razmisliti o novem imenu ali drugi domenski končnici. Če pa je na voljo, naj bo registracija domene opravljena kar se da hitro. Zamislite si, da bi bila danes na voljo, vendar bi jo želeli registrirati šele čez nekaj dni, takrat pa bi ugotovili, da jo je vmes registriral že nekdo drug. Vsekakor ne bi bili prvi, ki bi se vam kaj takšnega pripetilo, zato zares ne oklevajte in domeno čim prej registrirajte.
Naj vam za konec zaupamo še nasvet, s katerim se boste zavarovali pred težavami s konkurenco. Registrirajte istoimensko domeno z različnimi najbolj popularnimi končnicami, saj si boste tako zagotovili, da jih ne bo registriral kdo drug. In katere končnice spadajo v to kategorijo? Poleg .si in .com je smotrno registrirati še .net in .eu.