Razvoj tehnologije brizgalnega in laserskega tiskanja skozi čas

Koncept tiskanja je daljši, kot bi si mislili, saj se je pojavil že v dvestotem letu pred našim štetjem. Navkljub temu pa je laserska tehnologija tiskanja potrebovala približno tisoč let, da se je v popolnosti razvila. Laserski tiskalniki so se namreč začeli razvijati šele konec 20. stoletja in so pri tem še vedno predmet nenehnih izboljšav in razvoja. Z razvojem laserske tehnologije se istočasno razvijajo tudi kartuše, brez katerih, vsaj do sedaj, tiskanje ni mogoče.

Na drugi strani pa se je brizgalna tehnologija tiskanja začela razvijati že v prvi polovici prejšnjega stoletja. V tistem času so bili mehanizmi tiskalnikov osnovani na matrični zasnovi. Bolj strukturirane temelje za brizgalne tiskalnike so postavili v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so začeli razvijati sodobne prototipe. Istočasno pa so na trg začeli prihajati tudi tonerji oziroma toner kartuše, ki so bile namenjene za tiskanje v brizgalnih tiskalnikih.

Dostopnost in množična uporaba tehnologij tiskanja

Tehnologija tiskanja in zmožnost izdelave tiskanih dokumentov je mnogim ljudem in podjetjem odprla veliko novih priložnosti. Prav zato je imela tiskarska industrija v preteklih letih velik vpliv, danes pa so tiskalniki del skorajda vsakega gospodinjstva, pri tem pa ni podjetja, ki ne bi pri svojem delu uporabljalo storitev tiskanja.

Canon kartuše
Komplet Canon kartuš

Razvoj tehnologije tiskanja, tako laserske kot brizgalne tehnologije, in izum kartuše ter tonerja sta konec 20. stoletja v svet ponesla tehnologijo, ki je postala dostopna vsem. Hkrati pa sta po dostopni ceni omogočala visoko hitrostno tiskanje in visoko kakovostno tiskanje.

Danes so tiskalniki in tonerji na voljo za nakup v vsaki specializirani trgovini, zato potrošniki lahko izbirajo med različnimi prodajalci, ki ponujajo originalne tonerje, potrjene iz strani proizvajalca. Originalni in kakovostni tonerji ter HP kartuše so na voljo tudi pri spletnem ponudniku na strani toner123.si, kjer lahko kupec izbira med široko paleto tonerjev, ki ustrezajo določenemu modelu tiskalnika.

Razvoj tehnologije tiskanja skozi čas

Razvoj tehnologije tiskanja se je pričel v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in se pospešeno nadaljeval tudi v 80. letih. V grobem lahko razvoj razdelimo v naslednja obdobja:

  • Tiskanje v 70. letih
  • Tiskanje v 80. letih
  • Tiskanje v 90. letih

Razvoj brizgalnega in laserskega tiskalnika v 70. letih

Termalni tiskalniki so na trgu postali dostopni okoli leta 1972, namenjeni pa so bili uporabi za prenosne stroje in maloprodajo. Kasneje, leta 1976 pa je podjetje Hewlett-Packard razvilo prvi brizgalni tiskalnik, ki je postal v splošni rabi priljubljen šele konec 80. let. Leta 1976 pa je IBM trgu predstavil prototip prvega hitrega laserskega tiskalnika.

Leta 1977 je podjetje Siemens razvilo prvi brizgalni tiskalnik s tehnologijo DOD, ki je črnilo na papirju razpršila točno tam, kjer je bilo to potrebno. Leta 1979 pa je Canon predstavil t.i. LBP-10, ki je bil prvi tiskalnik, ki je uporabljal polprevodniške laserske žarke.

Razvoj tonerjev in črnil v 80. letih

Leta 1984 je podjetje Hewlett-Packard trgu predstavilo svoj prvi laserski tiskalnik HP LaserJet. V istem času so na trgu predstavili tudi HP kartuše, ki so jih pričeli masovno proizvajati, sočasno z laserskimi tiskalniki. Istega leta pa je Hewlett-Packard predstavil tudi prvi tiskalnik s toplotnimi brizgalniki, imenovan HP ThinkJet.

Canon kartuše
Komplet Canon kompitabilnih kartuš

80 leta so bila vsekakor najbolj prodorna leta podjetja Hewlett-Packard, saj so leta 1988 na trgu predstavili izboljšano različico brizgalnega tiskalnika, ki je svojo zasnovo dobil že leta 1976. Brizgalni tiskalnik so poimenovali HP DeskJet, njegovo prvo izdelano enoto pa so prodali za 1000 dolarjev

Sicer pa je HP DeskJet kmalu postal prvi tiskalnik, ki je s svojo masovno proizvodnjo našel pot v številna podjetja in gospodinjstva po celem svetu. Brizgalni tiskalnik pa ne bi mogel delovati brez pripadajočih tonerjev, zato so v podjetju razvili sodobne tonerje, ki so omogočali kakovosten in enakomeren nanos na papir. Razvoj tonerjev se je skozi čas nadgrajeval, saj je podjetje razvijalo vedno bolj napredno tehnologijo tiskanja. Tako lahko v specializirani spletni trgovini, na strani www.toner123.si, najdemo veliko število različnih HP tonerjev in HP kartuš, ki delujejo v različnih modelih tiskalnikov.

Izum 3D tehnologije tiskanja v 90. letih

Leta 1992 je podjetje Stratasys izdelalo svoj prvi 3D tiskalnik, ki je temeljil na FDM metodi, ki vključuje postopek modeliranja fuzij. Navkljub patentiranemu izumu 3D tehnologije tiskanja, so uporabniki po celem svetu še vedno uporabljali le lasersko in brizgalno tehnologijo tiskanja. 3D tehnologija tiskanja svojega množičnega preboja v gospodinjstvih in v podjetjih ni doživela niti deset let kasneje.

V 90. letih so laserski in brizgalni tiskalniki postajali vedno bolj dovršeni, hitri, manjši in estetsko oblikovani. Razvojna podjetja so jim dodajala vedno več uporabnih funkcij, ki so uporabnikom olajšala celoten proces tiskanja. Sočasno z razvojem tiskalnikov pa so se razvijali tudi tonerji in kartuše. Le-tem so dodajali različne barve, ki so omogočale barvne natise. Tonerji so postajali vedno bolj učinkoviti, kakovostni in priročni za uporabo.