Računalništvo in internet

Registracija domene in izbira gostovanja

Upravljanje s spletno stranjo je dolžnost enega ali več posameznikov, ki skrbijo za oglaševalske kampanje, posodabljanje izdelkov, IT podporo in podobno. Za delovanje strežnika pa skrbi ponudnik gostovanja. Kljub temu je dobro, če poznamo različne elemente našega strežnika, ki nam bodo zagotovili boljše in bolj učinkovito uporabljanje s spletno stranjo. Ti elementi pa so:

  • Skrb za podaljšanje domene v določenem času
  • Ustvarjanje varnostnih kopij spletne strani
  • Spremljanje učinkovitosti delovanja VPS strežnika in drugih načinov gostovanja z vgrajenimi orodji v cPanel ali drugem uporabniškem vmesniku
  • Uporaba SSL certifikata
Razlaga kaj je SSL, TLS, HTTP, HTTPS

Ključno je tudi izpostaviti uporabnost enkripcije naše spletne strani z uporabo SSL certifikata. Deluje tako, da doda sloj šifriranja med komunikacijo našega strežnika z njegovimi obiskovalci. Protokol povezovanja spremeni iz HTTP v HTTPS, kar je tudi izredno pomembno, če želimo uporabljati oziroma strankam ponuditi možnost plačevanje z različnimi plačilnimi karticami.

Registracija domene pri ponudniku gostovanja

Ime spletne strani je mogoče zakupiti na številnih registrarjih po spletu. S tem ni nič narobe, vendar bomo mogli domeno prenesti na določen strežnik. To zahteva nekaj tehničnega znanja in je tudi malenkost zamudno. Če registriramo domeno pri ponudniku spletnega gostovanja, pa je celoten postopek veliko lažji.

Registracija domene
Registracija domene se lahko izvede tudi pri ponudniku spletnega gostovanja

Vgrajen iskalnik domen na spletni strani ponudnika gostovanja nam lahko pride izredno prav. Namenjen je iskanju najboljše domene in preverjanju razpoložljivosti različnih končnic. Če registriramo domeno in zakupimo gostovanja na enem mestu, si lahko močno olajšamo nadzor nad delovanjem celotne spletne strani. To pa zato, ker imamo na voljo tehnično pomoč strokovnjakov, ki nam lahko pomagajo v primeru tehničnih težav.