Ključni koraki do nakupa domene

Registracija domene je prva stvar, ki jo moramo narediti predno lansiramo svojo spletno stran. Samo ime domene je verjetno najbolj pomembna stvar, saj mora biti lahko izgovorljivo ter kratko. Pomembne so tudi končnice, ki lahko že same po sebi določajo vrsto našega podjetja in namena spletne strani. Če se s tem še nikoli nismo srečali, vam bomo v tem vodiču poskusili prikazati vse osnovne lastnosti domene. Skupaj si poglejmo na kaj vse moramo paziti, ko si izbiramo novo ime naše spletne strani.

Domena in ime naše spletne strani

Ime, ki si ga bomo izbrali za našo spletno stran je tudi ime naše domene. Tako bomo na primer, ko vtipkamo v iskalnik ime naše domene, ki je recimo mojaenkratnadomena.si, prišli na našo spletno stran.

Registracija domene ima tudi nekaj omejitev, ki jih moramo upoštevati:

  • Za izbiro imena lahko uporabljamo samo črke, številke in pomišljaje.
  • Imena ne moremo začeti ali končati s pomišljajem.
  • Registracija domene zahteva, da so imena domen unikatna.
  • Ime domene ne upošteva velikost črk

Registracija domene

To so osnovna pravila, ki jih moramo upoštevati, ko si izbiramo novo ime naše spletne strani. Pomembno je tudi vedeti, da ime naše domene ne sme kršiti avtorskih pravic drugega podjetja. To se lahko zgodi v primeru, če si izberemo ime domene, ki je enako ali zelo podobno imenu drugega podjetja, artiklom ali storitevam.

Optimizacija imena domene

Ko smo našli svojo domeno, ki bo predstavljala nas kot ime naše spletne strani, je pomembno, da jo analiziramo. To lahko storimo tako, da jo izgovorimo na glas. Lahko se zgledujemo po sledečih točkah:

  • Preverimo, če se ime domene sliši dobro.
  • Jo lahko izgovorimo in vtipkamo v iskalnik?
  • Kakšno so asociacije, če so, na naše ime domene?
  • Ali si jo lahko zapomnijo naključni ljudje (vprašamo lahko prijatelje)?

Ko izbiramo ime, nam bo registracija domene omogočila, da vtipkamo do 64 znakov. Seveda tako dolgega imena si ne bo nihče zapomnil. Najbolj je priporočeno, da si izberemo od 4-12 znakov, saj je več skoraj nesmiselno. Poleg tega si več kot 12 znakov ljudje težko zapomnijo, če samo nekajkrat slišijo kombinacijo črk, številk in pomišljajev.

Razlika med domeno in URL-jem

Domena in URL nista enaka stvar. Ime domene je glavni naslov naše spletne strani, medtem ko URL je pa bolj natančen in podroben naslov, ki nas privede do specifičnih datotek in vsebin na našem strežniku. Ime domene je na primer mojasuperdomena.si, medtem ko bi bil eden izmed možnih URL-jev mojasuperdomena.si/vsebina/dokumenti/stran3/eocb.html

Z URL-ji večinoma pokažemo pot do specifičnih produktov, storitev, člankov in video vsebin. Je najboljši način kako strankam na hitro prikazati točno to kar potrebujejo, ne da bi morali sami poiskati na naši spletni strani.

Preverimo zgodovino lastništva

Zadnja stvar na katero bi radi opozorili je zgodovina lastništva domene. Registracija domene, ki smo si jo izbrali, se ni nujno zgodila prvič. Lahko, da je isto ime uporabljalo že drugo podjetje nekje v preteklosti. Tako si lahko nakopljemo slab sloves, ki ga je ustvarilo drugo podjetje in si občutno zmanjšamo število zainteresiranih strank.

Kako se lahko temu izognemo? Na spletu obstaja več različnih arhivov, kjer si lahko pogledamo zgodovino lastnikov. Tako lahko tudi ugotovimo sloves naše izbrane domene in vso njeno zgodovino.

Registracija domene

Ne izberimo si podobnih imen

Lahko se zgodi, da si bomo izbrali domeno, ki je podobna imenu drugega podjetja. To nas lahko privede v težave, saj ne želimo biti preveč podobni nikomur. Ko bo registracija domene naša glavna prioriteta, lahko kupimo tudi variacije naše domene, ki menimo, da bi jih lahko nekdo drug izrabil. Tako bomo lahko preusmerili promet z drugih podobnih domen (ki smo jih kupili) na svojo glavno, da se izognemo zmedi.

Preglejmo socialne medije

Socialni mediji so lahko zelo uporabna orodja. Pred nakupom domene se lahko tja odpravimo in pogledamo, če je izraz, ki smo si ga izbrali na voljo. Idealno je, če je naslov naše spletne strani in naslov našega podjetje, ki ga prikazujemo v socialnih medijih enak. To bo omogočilo hitrejše in lažje prepoznavanje ljudi in nam privedlo več novih strank.

V vsakem primeru je registracija domene prvi korak k vzpostavitvi spletne strani. Priporočamo, da si vzamemo nekaj časa in naredimo raziskavo o najboljšem imenu. Enako lahko poprašamo prijatelje, če se ime domene sliši dobro in ga je moč brez težav vtipkati v spletni brskalnik. Upamo, da se boste z vsem tem znanjem sedaj lahko lotili izbora domene in vzpostavitve spletne strani.