Kolo je izredno učinkovito prevozno sredstvo

Izum kolesa je morda eno izmed največjih pogruntavščin človeštva. To je izredno učinkovito prevozno sredstvo, ki ga lahko uporabimo kadarkoli. Od nas zahteva le malo fizičnega napora, kar je koristno za naše zdravje. Vsa cestna kolesa so izjemno orodje za krepitev spodnjega dela človeškega telesa. Zato je vedno koristno, če jih uporabljamo za krajše in tudi daljše vožnje po mestu in drugih urbanih okoljih. Sčasoma pa bomo morali poskrbeti, da zamenjamo obrabljene dele in druge komponente. Na ta način zagotovimo varno in udobno vožnjo kolesa, kar je seveda najbolj pomembno.

Cesta kolesa so praktična

Dandanes je vožnja z avtomobilom vedno dražja. Obenem pa je pogosto tako, da so različni servisi in druge storitve za jeklene konjičke zelo drage. Zato je najbolje, da uporabljamo cestno kolo za vožnjo po mestu. To seveda ne velja v primerih sneženja, dežja in raznih ekstremnih vremenskih stanj ter pojavov. V večini primerov pa lahko s kolesom opravimo večino vsakodnevnih opravil, kot je pot v službo, šolo, nakupovanje življenjskih potrebščin in podobno. 

Cestna kolesa so zasnovana za hitrost in učinkovitost, zato so idealna za vožnjo na dolge razdalje.

Velika prednost, ki jo imajo cestna kolesa je nizek strošek uporabe samega vozila. Ker ne potrebujejo goriva ali drugih pogonskih sredstev, lahko prihranimo veliko denarja na letni ravni, če uporabljamo kolo za krajša potovanja po in okoli mesta. Tako je njihovo praktičnost skoraj nemogoče prekositi, če kolo uporabljamo smotrno in odgovorno.

Visoka vzdržljivost cestnih koles

Novejša cestna kolesa vsebujejo številne tehnologije, ki so plod izkušenj strokovnjakov iz različnih disciplin tekmovanj s kolesi. Ogrodje imajo narejena iz različnih zlitin kovin in drugih materialov, ki so izredno lahki. Tako smo med vožnjo minimalno obremenjeni z dodatno težo, kar nam omogoča, da se posvetimo vožnji s kolesom.

Kljub svoji lahki teži so omenjena kolesa izredno vzdržljiva. Brez težav jih vozimo zelo dolgo časa preden je potrebno zamenjati zavore, gume, pogonsko verigo in druge komponente. Priporočljivo je, da se poslužimo rednega servisa koles, saj bomo tako prihranili denar z večjimi popravili. Veliko bolje je, da se odpravi manjše tehnične težave še preden postanejo resen problem za varnost in udobje pri vožnji.

Cestna kolesa imajo lahek okvir in ozke pnevmatike.

Kolesarska trgovina v lokalnem okolju

Podpora za lokalna podjetje je dandanes veliko bolj pomembna kot kadarkoli prej. Naše kolo lahko tako ohranjamo v delujočem stanju zelo dolgo časa, saj ni potrebe po nakupu novega ali zamenjavi obstoječega kolesa. Še bolj pomembno pa je dejstvo, da je posamezna lokalna kolesarska trgovina zelo pomembno podjetje iz vidika skupnosti. S tem je mišljeno to, da nam bodo strokovnjaki za vzdrževanje koles pomagali izbrati najboljše nadomestne dele. Obenem pa bomo podpirali domače podjetje, kar je samo po sebi izredno učinkovito za ohranjanje zdrave poslovne skupnosti.

Zakaj je pomembna podpora za lokalna podjetja?

Dandanes svetu vladajo številne korporacije, ki nam hitro prodajo nove produkte. Stare pa zavržemo, čeprav so še vedno uporabni. Različne raziskave so pokazale, da so lokalna podjetja veliko bolj zaželena v manjših in večjih skupnostih, kot pa velike korporacije. Skoraj polovica vseh sredstev zapravljenih v domačih podjetjih se ohrani znotraj države, kar pomaga s plačevanjem davkov, osebja in poslovno rastjo kolesarskih trgovin in drugih podjetij. 

Veliko kolesarskih trgovin pa tudi daruje sredstva raznim organizacijam, ki skrbijo za izboljšanje infrastrukture za kolesarje, razvoj novih tehnologij v svetu koles ipd. Zato naredimo veliko, tudi če opravimo servis zavor in druga manjša ter večja popravila kolesa pri lokalnem servisu.

Ko izberete kolo, morate izbrati ustrezna oblačila in varnostno opremo. Tudi tu je na voljo veliko možnosti, vendar so med osnovnimi elementi čelada, rokavice in čevlji.

Kolesarska oprema za varno vožnjo

Vožnja s kolesom od nas ne zahteva, da uporabljamo kakršno koli opremo. Je pa res, da to ni najbolj pametno, saj bomo potrebovali številna zaščitna in druga sredstva, ki nam bodo olajšala vožnjo. Priporočljivo je, da vedno uporabljamo čelado. Padci s kolesa so vedno nepredvidljivi in se lahko pripetijo manj ter bolj izkušenim kolesarjem. 

Veliko pomembnost pa tudi igra kolesarska oprema v obliki rokavic. Rokavice za kolo so ključne za boljši nadzor krmila kot tudi manjšo utrujenost voznika med vožnjo. Ko držimo za krmilo kolesa, se naše roke prično potiti. To pa pomeni, da lahko izgubimo nadzor na vožnjo, ko to najmanj pričakujemo. Če pa uporabljamo rokavice, pa preprečimo drsenje krmila, kar močno izboljša kakovost, udobje in varno vožnjo kolesa.

Zaščita kolesa pred nepredvidljivimi elementi

Neglede na starost, velikost ali vrednost našega kolesa je vedno možno, da bi se ga želeli polastiti nepridipravi. Tako je ključavnica ključna kolesarska oprema, ki nam zagotovi, da varno pustimo kolo priklenjen za ograjo, v namenski kolesarnici ipd. 

Priporočljivo je tudi, da s seboj vzamemo odstranljive dele, kot je sedež, sprednjo in zadnjo luč, kovček z orodjem ipd. Kolo pa vedno priklenemo tako, da je zavarovano prvo in zadnje kolo za neodstranljivo oviro. Vedno pa se izogibajmo temu, da bi svoje kolo pustili nekje, kjer je visoka verjetnost, da bi ga kdo ukradel.