Vzdrževanje tekalne steze

Zakaj, kako, kdaj in na kakšen način je potrebno tekalno stezo vzdrževati?

Tako kot vse ostale naprave, tudi tekalna steza potrebuje vzdrževanje. Predvsem je najbolj pomembno, da je steza pravočasno in dovolj pogosto podmazana, da vse poteka kot mora. Tudi brivski aparat, epilator in podobne aparature je potrbno podmazati, da delujejo tekoče in isto je s tekalno stezo. Zakaj stezo podmazati? V prvi vrsti zato, da bo tekla gladko, brez kakršnih koli zatikanj in drugih nevšečnosti, ki lahko nastanejo ob nepravilnem vzdrževanju le te. V kolikor steze redno ne vzdržujete, lahko pride do predčasne obrabe samega traku na stezi ali pa se pričnejo pojavljati nadležni zvoki, ki sicer ne sodijo zraven.

lubing-treadmill

Kako pogosto je potrebno podmazati tekalno stezo?

V veliki meri je odvisno od tega koliko je tekalna steza v uporabi. Tista, ki jo uporabljajo dnevno, zagotovo potrebuje bolj pogosto nego, kot steza, ki se jo uporabi samo nekajkrat mesečno. V kolikor tekalno stezo uporabljate vsakodnevno, vam svetujemo, da jo podmažete na približno vsakih 250 – 300 kilometrov, če ne zaradi drugega, že zaradi tega, da bo vadba potekala gladko.

Kakšno mazivo uporabiti?

Kljub temu, da so morda nekatera maziva lažje dostopna in cenovno ugodnejša, odsvetujemo njihov nakup. Zakaj? Zato, ker lahko sčasoma naredijo več škode, kakor koristi. Svetujemo vam, da vedno uporabljate tisto mazivo, ki je primerno za določen model tekalne steze. Na trgu je namreč kar nekaj maziv, ki se razlikujejo predvsem po kemijski sestavi.
Ker različni modeli tekalnih stez potrebujejo različna maziva, pri čemer pomembno vlogo odigra sama sestava le teh, je pomembno, da kupite tistega, ki je primeren za vašo tekalno stezo. Nikar se pri nakupu ne odločajte na podlagi cene , ampak raje izberite kakovost in s tem posledično tudi daljšo življenjsko dobo vaše tekalne steze.