Zobna protetika

Zobozdravstvo ne obsega samo rednih pregledov in vrtanja, kot bi se morda spomnili otroci, temveč nudi še veliko večji obseg storitev, ki celovito poskrbijo za vse, kar potrebujete za lep in zdrav nasmeh. Vsekakor se boste na zobozdravnika obrnili tudi v primeru, da zaradi takšnega ali drugačnega razloga med zoboma nastane vrzel – na primer, če vam zobi izpade ali pa ga mora zobozdravnik izpuliti. Takrat pride na vrsto tudi zobna protetika, ki poskrbi v prvi vrsti za to, da niste prikrajšani za noben zob, zagotovi pa lahko tudi druge popravke v ustni votlini.Zobna protetika
O zobni protetiki govorimo predvsem takrat, ko je treba nadomestiti manjkajoče zobe. Vrzeli se praviloma zapolnjujejo iz estetskih razlogov, saj je protetika v tem pogledu zelo učinkovita. V primeru, da je manjkajoč celoten zob ali celo več teh, se navadno uporabi zobni mostiček, ki predstavlja učinkovit in neopazen nadomestek manjkajočih zob. Mostiček se izdela tako, da se iz izbranega materiala oblikuje umeten člen, ki nadomesti manjkajoči zob. Zob ni v celoti nadomeščen, temveč le toliko, kolikor je potrebno za lep nasmeh, saj ni potrebe po popolni prostornini zoba. Nekoliko drugače je pri kronah oziroma prevlekah, kjer gre za popolno obnovitev zoba. Tu je pomembna uporaba vzdržljivih materialov, saj se obnavljajo praviloma tudi zobje, ki morajo prenašati sile pri grizenju in žvečenju. Zato se prevleke izdelujejo tudi iz kovin in podobnih materialov, vedno bolj pa se uveljavljajo umetni materiali. V vsakem primeru se je treba pravočasno prepričati, da izbrani materiali ne povzročajo alergij in podobnih reakcij, ter seveda da bodo kos zadani nalogi.
Več o ponudbi protetike in zobnih aparatih na http://www.babit.si/sl/storitve/ortodontija/nevidni_ortodontski_aparati/
Zobna protetika se do neke mere krije iz zdravstvenega zavarovanja, vedno pa se je treba pozanimati, ali to velja tudi za posamezen specifičen primer. Nekatere napredne storitve in izdelki zobne protetike namreč niso vključeni v obvezno zdravstveno zavarovanje, nekatere pa to zavarovanje krije samo delno.