Eterična olja za dom in aromaterapijo

Uporabljate eterična olja zgolj zato, ker vam lepo dišijo in vam tako izboljšajo razpoloženje, ne razmišljate pa o tem, kakšni vse so njihovi učinki? Res je, eterična olja so marsikomu pri srcu zaradi njihovega vonja, pri tem pa o aromaterapiji niti ne razmišljajo, še manj pa o tem, da se jih lahko uporabi tudi za druge namene, ne zgolj v izparilniku, ki nam pomaga odišaviti dom. Na primer za masažo, kulinariko, savnanje, razkuževanje … Kljub temu pa seveda ni odveč, če vsaj malo vemo, kako posamezno olje vpliva na nas, saj si tako lahko izberemo olje, ki nam ne bo le prijetnega vonja, temveč nam bo tudi pomagalo pri odpravljanju vsakdanjih težav s počutjem.eterična olja

Najbolj znana eterična olja

Poglejmo si nekaj tistih vrst eteričnih olj, ki so pri nas najbolj priljubljena, tako zaradi vonja kot učinkovanja. Med te sodijo eterično olje bora, evkaliptusa in čajevca, ki so znani po močnem in svežem vonju, s katerim se ponavadi želimo znebiti raznih prehladnih obolenj, ki prizadenejo dihala. Pogosto se uporablja eterično olje sivke, ki deluje na nas v prvi vrsti izjemno pomirjujoče. Sadna eterična olja se veliko bolj uporabljajo zgolj zaradi njihovega vonja, na primer vonji citrusov, ki nam pomagajo, da se predramimo in smo ponovno polni energije, sicer pa včasih vonj sadja in nekaterih začimb izberemo zgolj zato, ker si želimo prijetnega, razkošnega vonja, še zlasti v času praznikov.
Pa bodimo še nekoliko bolj konkretni in poglejmo, v kakšnih primerih se uporabljajo posamezna eterična olja. Sivka pomirja, sprošča, pomaga pri nespečnosti. Evkaliptus je protivirusen, pomaga dihati in izboljšuje koncentracijo. Mandarina je protistresna. Rožmarin spodbuja krvni obtok in dviguje pritisk. Limona poživlja in tako pomaga pri koncentraciji. Olje čajevca se uporablja za krepitev imunskega sistema in boj z glivicami, bakterijami in virusi. Meta pomirja in odpravlja glavobole ter utrujenost. Pomaranča odpravlja živčnost in tesnobo ter je znana po uporabi pri anticelulitni masaži.

Kako se pravilno uporabljajo eterična olja?eterična olja

Preden se lotimo same uporabe, je treba opozoriti na to, kako z eteričnimi olji ravnati že ob samem nakupu in shranjevanju, da ne bo prihajalo do težav – znano je namreč, da je lahko nepravilna uporaba eteričnih olj tudi nevarna, pa čeprav marsikdo na to ob uporabi sploh ne pomisli.
Ko kupujemo eterična olja, je potrebno predvsem preveriti, ali so čista, ali gre že za takšna, ki so redčena. Pri uporabi olja je treba upoštevati, da se na kožo nikoli ne nanaša čistega eteričnega olja, temveč se tega redči z drugimi olji in sestavinami, da tako dobimo olja za masažo, kreme in losjone.
Eterična olja moramo znati tudi pravilno hraniti – pri osemnajstih stopinjah in v temnem prostoru.