Zdravje in socialna varnost

Amortizerji omogočijo udobno vožnjo

Veliko ljudi na dan prevozi po več 100km in ob tem se že kar pozna kakšne amortizerje ima avtomobil. Namreč amortizerji so namenjeni, da blažijo udarce ob zaviranju in grdih cestah in tako omogočajo prijetno in udobno vožnjo vsem udeležencem v vozilu.amortizerji
Njihova najpomembnejša vloga pa nastopi, ko se odpravimo po neurejenih poteh izven mest in naselij, kjer so manj urejene ceste. Med drugimi lahko vidimo tudi zakaj so džipi in druga terenska vozila tako opremljena z amortizerji. Namenjeni so namreč za neurejene in neprilagojene ceste in tam zna biti pot zelo naporna, če avtomobil ni ustrezno opremljen z amortizerji. Ne le da škodi samo vam, ampak tudi samemu avtomobilu, saj lahko veliko število udarcev povzroči precej škode.

Stari amortizerji so lahko nevarni


Če na vozilu opazimo, da pušča olje za amortizerje, je to zelo pomemben znak, da so ti obrabljeni in potrebujemo nove, ki bodo ponovno zaščitili vaš avto in tudi vas med samo vožnjo. Če se vam zdi, da je vožnja postala bolj neprijetna in trda, pomeni, da se obrnite na svojega mehanika ali serviserja, ki bo preveril stanje vaši amortizerjev. To je zelo pomembna vloga, ker ne le da bo vožnja neprijetna, ampak tudi stari in obrabljeni amortizerji (http://www.silux.si/izdelki/podvozje-in-pogon/vzmetenje-blazenje/blazilniki-amortizerji) lahko naredijo več škode, kot koristi. Obrabijo se seveda lahko hitro, če so tudi vaše poti, ki jih prevozite, temu primerne. Kontrola, pregled in servis amortizerjev pa je zelo pomembno, tudi če le preventivno.

amortizerji-za-avto

Kje kupiti amortizerje?

Dan danes lahko amortizerje kupimo in naročimo na zelo različnih trgovinah in spletnih straneh, ampak moramo biti pri tem pazljivi. Pomembno je katere amortizerje naročite za svoje vozilo, da vam bodo dobro služili in ne namesto tega, povzročili škodo. Če se na te stvar ne spoznate najbolje, je dobro, da o tem povprašate svojega mehanika ali nekoga, ki ima z tem izkušnje in vam bo znal svetovati. Mehaniki se namreč na to dobro spoznajo in vam lahko dajo tudi dobro ponudbo, da le te kupite pri njih, ter zamenjajo starega za novega, brez kakršnih koli težav. Tega se vsekakor ne lotite sami, ker menjava amortizerja ni mačji kašelj in boste naredili veliko škode. Naj to storijo pooblaščene osebe in vam prihranijo delo, ter skrbi.