Delujoči amortizerji – eden od najpomembnejših dejavnikov varne vožnje

Amortizerji ali blažilci so zelo pomemben del naših jeklenih konjičkov. Med normalnim delovanjem naj bi se po mnenju strokovnjakov povsem brez težav pretolkli skozi garancijsko dobo avtomobila, vendar pa z leti ti deli avtomobila počasi popuščajo. Tako se lastnikom oziroma uporabnikom starejših vozil neredko pripeti, da sami opazijo, da se jim prednji ali zadnji del avta nekoliko čudno pozibava.

Starost avtomobila pa ni ednini razlog, da amortizerji ne delujejo več tako, kot bi bilo potrebno. Tudi nižje temperature lahko slabo vplivajo na njihovo delovanje.

Do okvar prihaja predvsem zaradi starosti

Kot smo že omenili, pri amortizerjih do okvar najpogosteje prihaja zaradi starosti avtomobila oziroma dotrajanosti posameznih sestavnih delov. Med uporabo vozila ves čas prihaja do različnih sil na podvozje vozila. Obenem so prisotni še udarci, ki se poznajo na vzmeteh in na amortizerjih ter seveda tudi drugje. Ker se posledično lahko deformirajo različni notranji elementi, kot so osnovne vezi, vodila, ventili ter tesnila, amortizerji tako ne morejo več opravljati svoje funkcije. V praski to pomeni, da ne morejo več zaustaviti nihanja avtomobilskih vzmeti.

Segrevanje med vožnjo

Amortizerji so deli podvozja, ki so med vožnjo bolj obremenjeni, kot si sploh lahko predstavljamo. Njihovi deli se med vožnjo krčijo in raztezajo, v notranjosti pa se skozi ventile pretaka olje iz ene komore v drugo. Posledično se med vožnjo amortizerji segrevajo, kar ne ve večina od voznikov. Če vozilo na dolgi rok uporabljamo na slabših cestah, je toplotna obremenitev še večja. Ponekod je zato za njih posebej poskrbljeno za njihovo hlajenje, na primer na dirkalnikih.

Pomembna vloga tesnila

Večina od nas še nikoli ni imela možnosti, da bi pogledala v notranjost amortizerja oziroma blažilnika. Če pa bi ga natančneje opazovali, bi na njem opazili poseben tesnilni obroč. Njegova ključna naloga je, da poskrbi, da med nihanjem blažilnika v njegovo notranjost ne pride umazanija in vlaga. Kljub temu je tudi sposobnost tesnjenja omejena s časom. Na to lahko vpliva tudi delovanje soli, peska, umazanije in vlage, pogosto pa še nepazljivo delo v ličarskih delavnicah.

Posledice nedelujočega amortizerja

Če amortizerji ne delajo, se lahko soočamo z veliko posledicami. Med bolj negativnimi je ta, da dinamična sposobnost našega vozila veliko slabša. Pri zaviranju zavore zaradi nedelujočega amortizerja ne morejo prenesti dovolj velike sile zaviranja na podlago. Prav tako je pri zaviranju z nedelujočimi amortizerji zelo težko ohraniti popolno kontrolo nad vozilom. Med številnimi negativnimi posledicami je tudi močno zmanjšanje delovanje prednjih zavor.

Ena od posledic nedelujočih amortizerjev je tudi zmanjšana reakcija vzmetenja. Ta lahko na cesti ali kje drugje povzroči katastrofo. Nepopolni amortizerji poleg vsega povzročajo še zelo neprijetno in neudobno vožnjo.

Ob zaznavanju težav

Če amortizerji jasno nakazujejo, da na težave, jih morate takoj nujno zamenjati. Poleg katastrofe, neudobne in neprijetne vožnje ter še česa, vam lahko taki blažilniki poškodujejo še ostale komponente vzmetenja. To pa bi vas lahko stalo nemalo denarja.

Stanje amortizerja lahko preverite na različne načine. Ena možnost je, da jih pregledate sami, še bolje pa je da jih daste pregledati strokovnjakom. Ti bodo blažilnike pregledali s posebnimi napravami, ki so namenjeni predvsem tehničnemu preverjanju delovanja amortizerjev.

Na trgu amortizerji priznanih proizvajalcev

Na trgu lahko izbirate med amortizerji različnih priznanih proizvajalcev. Ena od možnosti je, da jih naročite in kupite na spletu, lahko pa jih dobite tudi pri pooblaščenih prodajalcih ali pa v prosti prodaji. Mi vam priporočamo ogled in nakup amortizerjev na spletnem mestu silux.si.

Na omenjenem spletnem mestu si boste lahko ogledali še številne druge zelo pomembne dele za svoje jeklene konjičke. Pri nakupu amortizerja pa vas bo njihov izkušeni in znanja poln prodajalec opozoril, da morajo amortizerji vedno biti zmenjani v paru in vsekakor ob pravem času, kajti ta del avtomobila zelo vpliva na varnost naše vožnje.

Sicer pa je spletno mesto koristno ne samo zaradi bogate in pestre izbire najrazličnejših izdelkov za naše avtomobile, temveč se na njej lahko poučite o marsičem, česar do sedaj morda še niste vedeli. Za prav vsak del avtomobila je podanih veliko informacij. Če vam kljub temu pred spletnim naročilom ali pred vstopom v fizično trgovino ne bo jasno, pa se na zaposlene vedno lahko obrnete preko maila ali telefonskega pogovora. Prijazni prodajalci se bodo hitro odzvali na vsa vaša vprašanja in vam tako pomagali izbrati najbolj primerne dele za vaš avtomobil.