Zadnje avtomobilske luči

Zadnje luči pri avtu so zelo pomembne, saj poskrbijo za dobro vidnost našega avta v temi ali megli. Prav zaradi tega morajo biti v brezhibnem stanju, dobro delujoče ter skrbno očiščene, saj bodo le tako poskrbele za to, da nas bodo avtomobili za nami opazili tudi ob zmanjšani vidljivosti. Zadnje avtomobilske luči morajo poskrbeti za dobro vidnost tako takrat, ko se avto pelje, še posebej pa takrat, ko zaviramo. Močne in dobro delujoče zavorne luči lahko preprečijo nesrečo in obvarujejo naš avto in potnike v njem pred morebitnimi poškodbami.

Avtomobilski žarometi

Vsak avto je opremljen z različnimi lučmi. Avtomobilski žarometi so tako nameščeni spredaj in zadaj, saj je tako avto kar se da najbolje osvetljen. Sprednje luči so namenjene tako boljši vidnosti avtomobila kot izboljšani vidljivosti na cesto, zadnje luči pa predvsem boljši vidnosti oziroma opaznosti pri zmanjšani vidljivosti ali v temi. Tako zaradi zakonskih predpisov kot zaradi varnosti vseh udeležencev v prometu morajo prav vsi avtomobilski žarometi oziroma prav vse avtomobilske luči delovati brezhibno. Za to poskrbimo z rednim preverjanjem njihovega delovanja ter rednim menjavanjem žarnic, ko je to potrebno.

Zavorne luči oziroma svetila

Zavorne luči so zadnje luči za avtomobile, ki med pritiskom na zavoro rdeče posvetijo. Gre za opozorilne rdeče luči. Namenjene so temu, da za nami vozeči avtomobili pravočasno opazijo zaustavljanje vozila pred seboj oziroma zmanjševanje njegove hitrosti. Tako lahko prilagodijo svojo hitrost oziroma se po potrebi zaustavijo še sami. Če jim to slučajno ne uspe, lahko pride do naleta oziroma nesreče zaradi verižnega trčenja. Pri tem so pogosto poškodovane prav zadnje avtomobilske luči, saj se nahajajo na zelo izpostavljenem mestu.

Prav tako pa so izpostavljene tudi različnim drugim poškodbam, do katerih pride tako med vožnjo kot na parkirišču. Rado se recimo zgodi, da se poškodujejo pri vzvratnem parkiranju, ko z njimi narahlo trčimo v steno, jih opraskamo ali oplazimo. Zaradi tega se rado zgodi, da steklo na njih poči. Kljub odlični in delujoči žarnici je lahko zaradi razpoke svetilnost same luči okrnjena, zaradi česar je zmanjšana tudi vidnost na cesti. Prav zato je treba zadnje luči pri avtomobilu v primeru poškodbe čim prej zamenjati z novimi ter tako poskrbeti za varno vožnjo. Pri menjavi se torej nikakor ne splača odlašati, ampak je treba zanjo poskrbeti čim prej!

Menjava zadnje luči

V primeru, da zadnje luči pri avtomobilu ne delujejo ustrezno, je treba poiskati vzrok. Lahko je težava le v pregoreli žarnici, ki jo lahko enostavno zamenjamo z ustrezno nadomestno žarnico primerne velikosti, vrste in moči. V primeru, da je problem v poškodbi pri trku ali praskah oziroma razpokah na steklu, zaradi katerih je to motno, pa se je najbolje odločiti za menjavo zadnje avtomobilske luči. Vsak žaromet – levi, desni ali srednji je možno kupiti posebej. Pri nakupu je treba paziti le na to, da izberemo ustreznega glede na model našega avtomobila. Pri tem bodimo pozorni tudi na letnik avtomobila, saj se določeni modeli z leti spreminjajo.

Potrebujete le nove žarnice?

Še veliko lažje kot za menjavo zadnje luči pa je poskrbeti za menjavo žarnice. Kakšne avto žarnice bi bile ustrezne za zadnje luči vašega avtomobila, je odvisno od tega, kakšen avto vozite. Sodobni modeli avtomobilov imajo danes že zelo velikokrat vgrajene kar LED zadnje luči, ki imajo predvsem to prednost, da jih je treba menjati veliko manj pogosto. LED žarnice za avto imajo namreč zelo dolgo življenjsko dobo. Seveda pa se da še vedno dobiti tudi druge vrste žarnic za zadnje luči. Pomembno je, da jih prilagodite tipu in modelu vašega avta.

Kje kupiti avto luči in žarnice

Zadnje luči za avtomobile in vse druge avto žaromete in svetila je možno kupiti na različnih prodajnih mestih. Še na več prodajnih mestih pa se lahko kupi žarnice zanje. Vendar pa bi prav vsakdo pri nakupu rad tudi vsaj malo privarčeval. Če bi radi privarčevali tudi vi, vam priporočamo, da zadnje luči in žarnice zanje kupite na Silux.it. Tam boste dobili prav vsa svetila za avto in žarnice zanje, in to za prav vse znamke in modele avtomobilov, saj je njihova izbira res velika. Pri njih pa so na voljo tudi vsi ostali avto deli ter avto oprema pa tudi marsikaj drugega. Poglejte si torej, kaj ponujajo, in poiščite ustrezne zadnje luči za svoj avto!