Avtomobilska oprema

Razvoj avtomobilskih luči

Na začetku je razvoj luči za avto napredoval precej počasi. Večji premiki so se namreč zgodili samo na približno dve desetletji, morda kdaj še počasneje. Pred nekaj leti pa se je na tem področju pričela prava dirka. Na plano so prišle tudi LED luči za avto, prav tako tudi laserske.

Prve luči za avtomobile so bile acetilenske. Te so zdržale samo nekaj let. Kmalu so jih namreč pričele nadomeščati električne. Po tem pa se kar nekaj časa ni zgodilo nič kaj omembe vrednega. Edino, kar lahko izpostavimo, je pojav sistemov, ki so nam dandanes povsem samoumevni. To so smerne luči, meglenke ter samodejni preklop med dolgimi ter kratkimi lučmi.

različne vrste avtomobilskih luči
Na začetku je razvoj luči za avto napredoval precej počasi.

Prve halogenske avto žarnice

Večji preskok na področju luči oziroma žarnic za avtomobile se je nato zgodil leta 1963. Predstavljene so bile prve halogenske avto žarnice z oznako H1. Dve desetletji kasneje so bile pri BMW vgrajene prve ksenonski žarometi, še dvajset let kasneje pa so luč ugledale LED žarnice za avto, nato pa še laserske luči.

Najboljši izbor avtomobilskih LED luči.

Tako halogenke, ksenonke, LED kot laserske luči predstavljajo vir svetlobe za avtomobile. Ob tem pa je izjemno pomemben način usmerjanja svetlobe. Za prve luči za avto je bilo značilno, da so obliko snopu dajale z lečami. Te so obenem predstavljale zunanje steklo žarometa. Reflektor pa je bil osnovne parabolične oblike, da so lahko luči sploh svetile v pravo smer – ne preveč visoko in seveda s čim bolj enakomernim snopom. Za to so poskrbela lečasta stekla, ki so bila debela, pobrala pa so veliko svetlobnega toka ter so bila kar krhka.

Preberite več na: https://www.moto-gp.si/razvoj-avtomobilskih-luci/