Avtodeli

Izbira ustreznih platišč za vaše vozilo

Platišča na prevoznem sredstvu ne izboljšajo samo njegovega videza, temveč omogočajo tudi prihranke pri sezonskih menjavah koles. A pri izbiri morate biti pozorni na več ključnih dejavnikov. Pri izbiri ustreznega platišča za vaše vozilo ne smete spregledati niti vidika varnosti. Jeklena platišča so samo ena od vrst platišč, med katerimi lahko izbirate na trgu. 

Na sploh pa boste morali pred nakupom platišč v homologacijskem kartončku svojega vozila poiskati napisane točne dimenzije gum in platišč. Proizvajalec vozila zagotavlja, da vašemu vozilu povsem ustrezajo. Če pa bi radi na svoje vozilo namestili platišča drugačnih dimenzij, boste morali ponovno najprej opraviti homologacijski postopek. Pri tem se lahko zgodi, da bodo vaša nova platišča zavrnjena. 

Število vijakov platišča 

Nova jeklena platišča ali platišča iz katerega koli drugega materiala morajo vsebovati enako število vijakov kot kolo avta. V nasprotnem primeru platišča ne boste mogli namestiti na kolo. Prav tako pomembno je tudi razmerje med vijaki. To pove, v kakšni razdalji so od središča kolesa posejane luknje za vijake. 

Platišča na prevoznem sredstvu ne izboljšajo samo njegovega videza

Pri nakupu platišča je treba obvezno upoštevati tudi ET oznako. Ta je podana v milimetrih ter označuje razdaljo od sredine platišča do notranje naležne površine platišča. Če je ET prevelik ali premajhen, to lahko povzroča poslabšano lego avta na cesti. 

Ne nazadnje med ključne dejavnike pri izbiri platišča sodi tudi prava dimenzija. To pomeni širina in velikost platišča. Ustrezati morata gumi in obratno. Vsekakor pa boste pri nakupovanju platišča pazili še na ceno, oblikovno všečnost ter samo zgradbo. 

Najpogostejša izbira vrste platišča 

Praviloma so na avtih nameščena jeklena platišča. Vsekakor pa obstajajo tudi avti, ki se jih iz prodajnega salona pripelje odete v lahka platišča. Platišča se seveda lahko zamenjajo tudi naknadno. Sestavljena so lahko iz različnih materialov; od stisnjenega jeka do kovanih oziroma ulitih zlitin lahkih kovin. 

Praviloma so na avtih nameščena jeklena platišča.

Platišča iz lahkih kovin se ponašajo s številnimi prednostmi. V prvi vrsti je njihova masa veliko manjša. Prav tako se ponašajo z učinkovitejšim pretokom zraka. To pa omogoča bistveno boljše hlajenje zavor. Če boste izboljšali videz platišča, vam bo to omogočalo tudi lažjo menjavo pri prehodu iz zimskih gum na letne in vsekakor tudi obratno. 

Koristne lastnosti dvigalke za avto

Dvigalka za avto je lahko veliko koristnejša, kot si morda sploh predstavljate. Če so sedaj na cesti niste imeli posebnih težav, na to napravo verjetno niti ne pomislite. Vseeno pa je dobro, da bi imeli naprave takšne vrste vedno pri sebi. 

Odgovorni voznik bo pri sebi v avtu vedno imel obvezno opremo. To so rezervna pnevmatika, rdeči varnostni trikotnik, prva pomoč z veljavnim rokom trajanja, žarnice in ne nazadnje še odsevni brezrokavnik. Izjemno dobrodošle so tudi snežne verige, dvigalka za avto, ključ za kolesa, klešče, izvijač in tudi rokavice. 

Koristna uporaba dvigalke 

Dvigalka za avto ali krokodil je na primer odlična pomoč v primeru, ko se vam na cesti predre oziroma poči avtomobilska guma. Čeprav imate v prtljažniku avta rezervno gumo, vam ta ne bo koristila, če ne boste pri roki imeli dvigalke ter drugega ustreznega orodja. 

Dvigalka za avto je lahko veliko koristnejša, kot si morda sploh predstavljate

Avtomobilsko dvigalko lahko kupite v vseh dobro založenih specializiranih prodajalnah s tehnično opremo. Pred nakupom preverite tudi, koliko teže izbrana avto dvigalka lahko dvigne. Najbolje, da posežete po nekoliko nižji dvigalki, ker ima večji dvig. Kakovostno dvigalko lahko kupite tudi v spletni prodajalni. 

Pestra in cenovno dostopna ponudba avtomobilskih rezervnih delov 

Rezervni deli za avto morajo biti kakovostni in učinkoviti. Na voljo so vam v številnih dobro založenih tehničnih prodajalnah, tudi na spletu. 

Silux prodaja avto delov se je na našem trgu zelo uveljavila. V tej prodajalni avto dele nakupujejo tudi najbolj zahtevne stranke. Te dajejo največjo prednost sami kakovosti, a vseeno pazijo tudi na ceno. Prodajalna Silux vam zagotavlja odlično razmerje med kakovostjo in ceno izdelka. 

Izogibajte se predelanim električnim avtodelom 

Prvo pravilo pri nakupovanju kakovostnih rezervnih avto delov je torej, da jih kupujete v preverjeni in dobri prodajalni. Nato pa je še cela vrsta pravil, ki jih je pri nakupovanju tovrstnih izdelkov dobro upoštevati. 

Še posebej se izogibajte predelanim električnim avto delom. Še zlasti to upoštevajte pri nakupovanju vžigalnikov, alternatorjev ter podobnega. Večina predelovalcev rabljenih delov namreč zamenja samo enega od elementov, ki je prenehal delovati v vezju. 

Raje posegajte po novih rezervnih delih dobrih proizvajalcev, čeprav boste zanje odšteli nekaj evrov več. Na dolgi rok si boste vsekakor zelo hvaležni. 

oprema za avto

Skorajda nujno potrebna dodatna oprema za avto

Ko je na vidiku dodatna oprema za avto, je to slišati, kot da ni nujno potrebna. Ko pa dejansko ugotovimo, kaj vse sodi pod to kategorijo izdelkov za vozila, ugotovimo, da bi jo skorajda morali vedno imeti pri roki.