Indijska kuhinja

Glede na različne raziskave ima indijska kuhinja več raznolikosti kakor celotna Evropa skupaj. To je zaradi tega, ker znajo Indijci prevzeti nekaj tujega in ga spremeniti po svoje. Po letu 1994 (ko so v Indiji prvič predstavili zahodno pizzo) se je indijska ekonomija razcvetela in indijske recepte so začeli izvažati, sprva v Arabijo, Perzijo, Mongolijo, Kitajsko itn.

indijska hrana

Kot že rečeno, indijska kuhinja ni samo ena, kakor ni francoska, kitajska ali slovenska. Za Indijo je sicer značilno, da po celotni državi kuhajo iz enakih sestavin, a povsod unikatno – glavna razdelitev je na štiri skupine, poimenovane po straneh neba. Na severu je npr. precej pomembna sestavina žito, medtem ko je na jugu in zahodu riž.

Nekatere ljudi indijska hrana odbija, ker mislijo, da je ne morejo jesti, če so na dieti. Resda imamo malo indijskih restavracij v Sloveniji, a v le-teh resda ni pametno jesti, če ste na dieti, saj uporabljajo veliko cvrtja. Doma pa si sami lahko pripravljate različne jedi tudi na dietni način – možnosti je neskončno. Sploh če pomislimo, koliko prebivalcev ima Indija, nam postane jasno, da tam najverjetneje nastane ogromno receptov.

Pa ne ostajajte zgolj pri indijski. Poskusite od vsake nekaj. Na internet po recepte, v trgovino po potrebščine in zabava v kuhinji se lahko prične.