WooDone – lesena očala

Klaus Tavella in Thomas Oberegger izdelujta v svojem podjetju WooDone lesene okvirje za očala. Prototip očal je bil izdelan v okviru tekmovanja iskanja najboljše ideje na visoki šoli za grafično oblikovanje v Brixnu. Za izdelavo so bile uporabljene različne tehnike rezkanja, obdelovanja z laserjem in brušenja. Z enim izmed novih načinov izdelovanja očal so okvirji izdelani iz vbočenega pravega furnirja tako, da je udobje nošenja na najvišjem možnem nivoju. Prva serija 240 očal iz javorja in oreha je bila dana na tržišče 2011.

Letos, so se na sejmu očal Silmo Pariz, predstavili širši svetovni javnosti in prepričali s svojo ponudbo tako, da pričakujejo naročila kar iz 19 držav. Med temi državami so Kanada, Dubaj, London, Havaji in druge. Prav tako je med temi državami tudi Slovenija. Od novembra meseca bodo očala Woodone tako na voljo v večini evropskih držav.

Sejem Silmo je edini sejem kjer lahko podjetja prejmejo nagrade za inovacije na področju izdelave okvirjev. Na Silmo 2012 je bila predstavljena nova kolekcija lesenih očal WoodOne – Jeans. Očala so izdelana v kombinaciji lesa in jeansa. Sicer nagrade niso prejeli, bili pa so zelo zadovoljni že z samo nominacijo in da so bili opaženi. Podjetje, ki se tako ali tako ukvarja z okolju prijazno dejavnostjo še dodatno skrbi za okolje saj se drži filozofije, v tujini poznane kot ˝Triple Zero – trojna ničla˝ efekt. Kar pomeni: nič emisij, nič energije in nič kilometrov potrebnih za dobavo surovin.

In zakaj so očala WoodOne tako posebna? Po mnenju proizvajalca zaradi italijanskega dizajna v navezi z nemško natančnostjo pri izdelavi. Sama posebnost izdelave je v tem, da so očala izdelana iz ostankov pohištvenega lesa, ki ga dobivajo iz okoliških podjetij. Še ena izmed zanimivosti je ta, da so končana očala polakirana s koži prijaznim in znoju odpornim lakom, kateri se uporablja za otroške lesene igrače. Za dosego različnih barvnih stopenj se za izdelavo uporabljajo tri različne vrste lesa kot so oreh, češnja in afriški les wenge. WoodOne lesena očala tehtajo le cca. 15 gramov in so zaradi tega izredno udobna za nošenje, kar je še ena od mnogih posebnosti teh očal.

Auer optika