Znanje iz glasbene šole

Marsikdo ki konča glasbeno šolo ne ve, kaj naj s tem znanjem počne. Seveda je bilo težko hoditi vsa ta leta v glasbeno šolo, se mučiti s pridobivanjem znanja, ocenami, vajami, ki so bile takooo grozno težke … Kaj pa potem? Ko pride težko pričakovani konec glasbene šole, smo seveda vsi veseli, toda …!

orkester

Par let po učenju inštrumenta in končani srednji šoli nas zopet prime, da bi prijeli inštrument in kaj zaigrali. Ni važno, ali smo igrali klavir, trobento ali bobne, želja po muziciranju se po določenem času zmeraj prebudi. Je pa res, da se igranje na določene intrumente da čudovito izrabiti – v pihalnih orkestrih. Celo tako, da zaslužimo s tem: v komornih skupinah, s katerimi se ob vikendih igra na različnih veselicah in pade v žep še kakšen dodaten evro. Priročno? Seveda!

Če v ospredje postavim bolj igranje v pihalnih orkestrih, lahko povem, da sodelovanje v takšnih zasedbah prinaša veliko odličnih priložnosti za druženje pa tudi odkrivanje neznanih krajev, ljudi in običajev – itn. Kajti ne le, da izkoristite vse to, kar ste se naučili v glasbeni šoli (in za to pridobljeno znanje tudi plačali, ne pozabite tega), hkrati se še družite s tistimi, ki si z vami delijo ljubezen do igranja oz. skupnega muziciranja, se “vozačkate po špilih” po malodane vsej Sloveniji, veliko orkestrov se veliko odpravlaj tudi v tujino, dobivate plačane potne stroške in še zastonj špricarje.

Ne pozabimo, da sodelovanje v orkestrih obstaja zgolj za tiste, ki igrajo določene istrumente (flavta, klarinet, saksafon, vsa trobila in tolkala). Ostali: pikirajte na komorne zasedbe, tudi zgolj ljubiteljske so lahko prijetne.