Kuhinje po meri

Še tako zelo lepi in moderni standardni elementi ne morejo skriti dejstva, da gre za izdelek iz tovarne, ki prihaja iz tekočega traku. Sicer je res, da imamo v kuhinji celo vrsto izdelkov, ki tudi prihajajo s tekočega traku, kot so hladilnik, pečica, pomivalno korito in ostala oprema, vendar imamo vsaj pri kuhinjskih elementih možnost, da sami izberemo svoj slog. Precej težko je oceniti, kakšno je razmerje v ceni med kuhinjskimi elementi po meri in tistimi, ki so izdelani v tovarni. Lepo narejeni izdelki pri mizarju so zagotovo dražji od industrijskih, vendar vam enostavne elemente in odprte police lahko mizarji izdelajo dokaj poceni, seveda pa je vse odvisno tudi od materialov in detajlov.

izdelava kuhinje po meri

Velika prednost kuhinje po meri pa je praktična izraba prostora. Kuhinje po meri se lahko zasnujejo iz zelo enostavnih konstrukcijskih elementov, ki jih obvlada vsak mizar. V osnovi potrebujemo le delovni pult, ki bo upošteval mere kuhinjskih naprav in strojev ter ogrodje, ki bo nosilo police. V primeru, da se nam zdijo omarice preveč zapletene, se lahko odločimo za moderne odprte police. Ta rešitev je primerna tudi iz drugega razloga, in sicer finančnega, saj je najcenejša. Kuhinje po meri so tudi edina rešitev za neobičajne prostore. Kako naj bi se drugače prilagodili nepravokotnim stenam, nagnjenemu stropu, zračnikom ali cevem za centralno ogrevanje.

Izredno bi se zapletli, če bi želeli standardne elemente prilagoditi vsem tem izhodiščem. Obstaja sicer rešitev, da standardne elemente lepo razporedimo, tisti prostor, ki ostane nezapolnjen, pa zapremo z različnimi dodatki, ki so narejeni po meri. Ta rešitev pa zagotovo ne bo ravno poceni. Kuhinja po meri, ki je narejena v eni sami potezi, pa naj so mere še tako različne, zna biti na koncu še najboljša in najcenejša odločitev. Veliko ljudi naredi to napako, da si dajo narediti kuhinje po meri, ki so videti kot standardne kuhinje. Če se že odločimo za kuhinjo po meri, potem se je treba potruditi, da bo takšna kuhinja izžarevala naš slog in osebnost. Kaj si želimo na dnu srca oziroma česa ne maramo imeti v kuhinji po meri, bomo odkrili, če si ogledamo čim več kuhinj pri prijateljih, znancih, revijah z notranjo opremo in specializiranih trgovinah.

V primeru, da nimate predstave, da bi vnaprej vedeli podrobnosti vseh detajlov, kakšna naj bo videti vaša kuhinja po meri, se dogovorite z mizarjem, da naj vam prvo naredi samo ogrodje. Nato, ko boste imeli nameščene vse kuhinjske naprave in boste določen čas dejansko uporabljali kuhinjo, vam bo bolj jasno, kaj še rabite in kako bi zaprli elemente. Takrat boste tudi vedeli, da ne morete biti brez predala nad štedilnikom ali police nad koritom. Kuhinje po meri omogočajo idealno izrabo prostora v kuhinjskih omarah. Če ne gre drugače, lahko v trgovinah kupimo žične košare, celo vrsto posebnih nosilcev za predale in podobno. Kuhinje po meri imajo lahko kuhinjske elemente prevlečene z različnimi zaščitnimi laki ali premazi. Po kvaliteti se ta zaščita ne razlikuje od tovarniške, se bo pa vseeno zaznala lepota ročno izdelanega izdelka. Pri barvanju kuhinje po meri je možno doseči vrsto efektov, kot so kombinacije barv, hrapave površine in drugo.