Nagrobniki za najlepše spominsko obeležje

Nekaterim se zdi nagrobnik zgolj kamen, ki priča o imenu in priimku pokojne osebe, zraven tega pa navaja še, kdaj se je ta rodila in kdaj poslovila z našega sveta. Takrat, kadar izgubite koga od bližnjih in morate za nagrobni kamen poskrbeti sami, pa hitro ugotovite, da so nagrobniki mnogo več kot zgolj pričanje o tem, da je neka oseba obstajala. So obeležje in zapis, ob katerem se bomo spominjali preminule ljube osebe, brez katere se je naše življenje precej spremenilo.nagrobnik

Nagrobniki naj bodo premišljeno izbrani

Da bi svojim najdražjim izkazali primerno spoštovanje in na njih ohranili ljubeč spomin, je potrebno izbrati nagrobnik, ki priča o vašem odnosu do njih. To ne pomeni, da mora biti nagrobnik neizmerno razkošen, je pa prav, da se nekoliko bolj posvetimo njegovemu videzu in se ne zadovoljimo zgolj s sivo granitno plošči, na katero se vdelajo zlate ali srebrne kovinske črke.
Kamnoseki vam ponujajo precejšen nabor različnih vrst kamna, zato velja izbrati takšnega, ki vam je po videzu najbolj všeč in za kakršnega mislite,da bi ustrezal tudi pokojniku. Nagrobniki so lahko iz različnih vrst marmorja, ki ima različne barvne kombinacije, vedno pa je v njih mogoče zaslediti tudi posebne vzorce, saj gre nenazadnje za naravni material, ki ga je oblikovala največja umetnica, torej narava.
Ko izberete kamen, razmislite o tem, kakšne oblike naj bi bil nagrobnik. Si želite enostavno pravokotno kamnito ploščo, ali bi želeli kaj bolj posebnega? Kamen je mogoče oblikovati na mnogo načinov, zato si lahko privoščimo tudi zaobljene dele, je sestavljen iz več v zanimivo obliko položenih plošč, ali v primeru več pokojnih v istem grobu tudi posamične manjše plošče z njihovimi podatki in tudi fotografijami. Če se odločite, da bo nagrobnik popolnejši, če bo na njem tudi fotografija, lahko nanj namestite dejansko fotografijo, preneseno na plastiko in zaščiteno pred vremenskimi vplivi, ali pa se s kamnosekom dogovorite, da podobo izdela v kamen. Pri tem razmislite o tem, kakšna fotografija vam in vašim sorodnikom najprej pride na misel, ko pomislijo na pokojnika – ni namreč nujno, da gre za portret, ki je bil posnet v zadnjih letih, temveč se lahko odločite tudi za takšnega iz mlajših let.
Nagrobniki se po vsebini razlikujejo tudi po tem, ali zgolj nizajo osnovne podatke, ali je ob njih zapisano še kaj drugega. Verz iz biblije, iz posebne pesmi ali nekaj, kar predstavlja življenje pokojnika, se zdijo kot nalašč, da njihov spomin še bolj počastite in jim tako namenite nagrobnik, ki bo zares nekaj unikatnega. Nenazadnje je bila vaša draga oseba samo ena, unikatna in za vas za vedno neponovljiva, in prav je, da o tem priča tudi njen nagrobni kamen.