Obrtniki in mojstri

Kamnoseštvo je ena najstarejših človeških dejavnosti

Danes, ko imamo na voljo cel kup sodobne tehnologije, ki nam je pošteno olajšala življenje, si kar težko predstavljamo, da so si ljudje še pred pojavom prvih civilizacij pomagali zgolj s pripomočki in orodji, narejenimi iz kamna. To so bili enostavni predmeti, ki pa so človeka ločili od živali in danes veljajo odgovorne za razvoj človeka k bitju, ki mu gospoduje um.

kamnoseštvo
Kamnoseštvo Kunovar in njihovi izdelki


Prav kamnita orodja so bila tista, s katerimi je človek prehitel živali, saj se jih je naučil načrtno izdelovati in uporabljati. Z njimi si je lahko olajšal vsakdanjik, saj je bil z njimi bolj enostaven tako lov kot mnogi drugi opravki.

 

Kamen, ki je torej pomagal pripeljati do prvih civilizacij, pa se kmalu ni uporabljal več kot material za orodje, temveč tudi kot material za umetniško ustvarjanje in gradnjo. Kamnoseštvo se je razmahnilo že v času babilonskega cesarstva (http://www.vmkunovar.si/kamnosestvo), kako pomembno vlogo je igralo v času starega Egipta, pa nam verjetno ni treba posebej poudarjati. Kljub temu, da so stare civilizacije znale pridobivati in uporabljati tudi že kovine (ravno tako pridobljene iz kamnin), življenje brez obdelave kamna namreč ni bilo mogoče. Kamnoseštvo je bilo kot visoko razvita dejavnost tako odgovorno za gradnjo egipčanskih piramid, sfing in grobnic, v stari Grčiji pa za gradnjo templjev in palač. Kamen je bil torej uporabljan tako za gradbeni material za domove kot za verske stavbe, kot tudi za umetnost – in tako ga uporabljamo tudi še danes.

Sodobno kamnoseštvo se od starega seveda precej razlikuje. Kljub temu, da je kamen še vedno izjemno dostopen material (kamnolome, kjer se pridobiva kamen v ploščah in blokih imamo tudi pri nas) je namreč uporaba kamna postala nekoliko manj običajna. Zakaj? Predvsem zato, ker je kamen danes veliko bolj cenjen, kot je bil nekoč. Kot gradbeni material se uporablja predvsem pri poslovnih in večstanovanjskih stavbah, za gradnjo hiš pa nekoliko redkeje. Kar je pravzaprav škoda, saj je kamen v prvi vrsti naraven in zaradi tega ne škoduje zdravju, po drugi strani pa je tudi izjemno lep.

Kaj torej sploh ostane sodobnim kamnosekom? Ukvarjajo se predvsem s tremi področji: z izdelavo kamnitih gradbenih elementov, izdelavo nagrobnikov, ter umetelnim kamnoseštvom. Najbolj množična je izdelava gradbenih elementov, torej oblikovanje plošč, ki se uporabljajo za fasade, stenske obloge in talne obloge (notranje in zunanje), za okenske police ter za kuhinjske pulte. Precej redkeje se izdeluje kamnite ograje oziroma stebričke zanje, kamnite stebre in podobno – tu že lahko govorimo o prestižu. Prav tako so izjema estetski kamniti vodnjaki, kopalne kadi in podobno. Tisto, kar je stalnica pri kamnosekih, pa so zagotovo nagrobniki – dokler bomo na svetu ljudje, naročil s tega področja zagotovo ne bo zmanjkalo.
So kamnoseki torej obrtniki ali umetniki? Težko je reči, gotovo pa je, da so njihovi zlati časi minili že kakšnih dva tisoč let nazaj – in le malokdo verjame, da se bodo vrnili.