Sinhronizirane risanke pomagajo otrokom pri učenju

Otroci se danes učijo precej drugače, kot smo se nekoč, saj jim je na voljo precej sodobne tehnologije, ki lahko učni proces pošteno poenostavi. Naši šolarji, pa tudi že predšolski otroci, znajo precej dobro uporabljati računalnik in računalniške tablice ter si pomagati s spletom, od koder črpajo vedno nove informacije in zanimive učne vsebine. Velik del znanja pa jim pomaga osvojiti tudi televizija oziroma sinhronizirane risanke in otroške serije.
Vsekakor ne gre posploševati. Priznati je treba, da so nekateri programi namenjeni zgolj zabavi in nimajo prav nobene učne vrednosti, spet drugi pa so namenjeni prav učenju ali ustvarjanju. Naučiti se je treba le ločevati med enimi in drugimi.

sinhronizirane-risanke

Sinhronizirane risanke, ki imajo največ vsebine, namenjene učenju, so zagotovo najbolj pogoste za najmlajšo starostno skupino. Torej za malčke in predšolske otroke, ki se lahko s pomočjo risanih serij učijo o svetu okoli njih. Tako spoznavajo živali in njihove življenjske prostore, se seznanijo z barvami, oblikami, črkami in številkami, otroškimi pesmicami in tudi izštevankami. Prav tako ima večina otrok rada otroške oddaje, ki vsebujejo kolaž dokumentarnih oziroma igranih zgodb iz celega sveta, s pomočjo katerih se učijo o življenju otrok v drugih državah in kulturah.

Predšolski in šolski otroci imajo radi tudi različne otroške oddaje o kuhanju, sicer pa šolarjev niti več tako ne prepričajo sinhronizirane risanke, temveč imajo raje igrane sinhronizirane serije, ki se že spogledujejo z najstniškimi temami, ali pa predstavljajo komično življenje raznih nenavadnih družin. Tudi te serije otroke marsikaj naučijo, vendar so namenjene precej bolj neopaznemu učenju. Nevsiljivo ter na zabaven način otroke učijo moralnih vrednot oziroma jim skušajo predstaviti prave odločitve v najrazličnejših življenjskih situacijah.

Tako kot so sinhronizirane risanke pogosto edina izbira za najmlajše, imajo tudi šolski otroci pri programih manj izbire, kot bi si jo želeli. Na voljo je namreč veliko tujih programov in oddaj, slovenske pa najdemo zgolj na nacionalki. Že res, da jih je večina kakovostnih, a to bi lahko še dodatno izboljšali, če bi se za več lastnih otroških oddaj odločile tudi komercialne televizije. Zagotovo bi bilo odlično, če bi naredili poučne oddaje, ki bi nadgrajevale prav učno snov, s katero se spoznavajo otroci v naših šolah – tako bi lahko naredili veliko dobrega za naše otroke in za njihovo učenje ter uspeh v šoli ter nadaljnjem življenju.