Ni enako, če so vlakci leseni ali plastični

Igrače so se v zadnjih letih precej spremenile. Najprej smo bili v sredi prejšnjega stoletja priča pravzaprav samo izdelavi kvalitetnih igrač, a zatem so trg preplavile cenene kitajske replike. Tudi vlakci so eni izmed takšnih igrač.

Ločimo kovinske, ki so postali prava zbirateljska atrakcija, plastične, ki spadajo med najbolj cenene izdelke in lesene, ki sodijo med zelo priljubljene in so zadnje čase tudi vse popularnejši.

Leseni vlakci niso samo za en dan

Tisti, ki ne marajo igrač, ki se pokvarijo takoj, ko otroci odprejo škatlo, so najbolj navdušeni nad lesenimi vlakci. Les je pač les in če je še dobro oblikovan in pobarvan s kvalitetno barvo, je vse skupaj samo še bolje. Inšpekcijske službe v zadnjih letih odlično opravljajo svoje delo po vsej Evropi, tako da se tudi staršem več ni potrebno bati ali je morda barva strupena ali ni. Takšni produkti preprosto sploh več ne vidijo trga, so umaknjeni, trgovci pa jih morajo tudi vzeti od kupcev nazaj in jim vrniti nazaj. Tega si seveda noben prodajalec ne želi, zato vsi zelo pazijo, da kupijo kvalitetno blago. Tako morajo biti vlakci prej pregledani na več mestih in laboratorijih, ko pa se vidi, da je vse v redu, gredo šele lahko v prodajo.

Vsi proizvajalci pihajo v isti rog

lesen-vlakci-in-ceste

Zdi se neverjetno in marsikateri kupec še danes ne more verjeti, da so praktično vsi leseni vlakci kompatibilni med seboj. To pomeni, da lahko kupite nek set od enega podjetja, pa od drugega samo ravnine in ovinke, od tretjega pa denimo električno lokomotivo in spet od nekega drugega vagončke, ki so vam všeč. Na trgu je kar precej proizvajalcev in tisti najboljši se prodajajo tudi v Sloveniji. Večina trgovin ima sicer samo izdelke enega podjetja, nekateri pa so specializirani prav za lesene vlakce ali pa pazijo, da ponudijo zares širok izbor artiklov in to več različnih podjetij.

Tako se tudi v Sloveniji prodajajo artikli podjetij Janod, BigJigs, Brio in še marsikateri. Včasih se družine bojijo, da potem ne bodo kompatibilni s tistimi, ki so jih kupili v Ikei, ampak to ne drži. Vse se lepo zloži med seboj in razlike so precej zanemarljive. Vseeno pa se na koncu pozna, ali ste za set plačali 20 EUR ali 50 EUR. Za več denarja lahko pričakujete boljše lokomotive in vagončke, kvalitetno izdelane hiše in okolico ravno tako iz lesa in tudi vse tračnice odlično obdelane. Cenejši seti imajo pogosto nekatere dodatne kose iz plastike, vlakci pa so največkrat vseeno vlakci, tako da pri njih ni tako velikih razlik. Še največje so pri električnih lokomotivah, kajti tiste zmogljivejše bodo tudi v hud klanec odvlekle več vagončkov, najbolj osnovne pa morda same sebe in še en vagonček.

Preberite si še članek z naslovom “Hubelino kocke in steze za zabavno otroško igro“.