Nasveti pri izbiri in nakupu prenosnikov za izobraževanje

Prenosni računalnik v današnjem izobraževalnem sistemu predstavlja nujen pripomoček pri učenju. Osnovnošolci, dijaki, študenti in vsi ostali, ki so del izobraževanja, pri učenju potrebujejo informacije, katere najdejo na spletu. S pomočjo teh informacij se učijo, pišejo domače in seminarske naloge ter diplomska in magistrska dela. Prav zato je pomembno, da je nakup prenosnika plod premišljenih odločitev, ki se nanašajo na naše potrebe in potrebe, ki nam jih določa izobraževalni proces.

Pri nakupu prenosnika za namene izobraževanja je pomembno, da si odgovorimo na določena vprašanja, katera nam bodo pomagala pri dokončni odločitvi. Včasih se namreč zdi, da je nek nakup odlična izbira, a smo pri tem enostavno pozabili na pomembne podrobnosti. Da se pri nakupu prenosnika ne bomo prenaglili, v nadaljevanju ponujamo nekaj nasvetov pri izbiri.

Vzdržljivost prenosnika in njegove baterije

Prenosni računalniki morajo biti na splošno vzdržljivi, da bodo lahko trajali celotno obdobje izobraževanja, pri tem pa mora tudi njihova baterija nuditi veliko mero vzdržljivosti.

  • Vzdržljivost strojne opreme
  • Vzdržljivost baterije

Zmogljiva strojna oprema v prenosniku

Prenosnik kupujemo za več let, zato je pri tem pomembno, da izberemo zadostno vzdržljivo strojno opremo, katera bo vzdržala skozi celotno izobraževalno obdobje. Čeprav bo zaradi tega cena prenosnika nekoliko višja, bomo na dolgi rok privarčevali kar nekaj denarja. Zmogljivost strojne opreme pa lahko povečamo z nadgradnjo pomnilnika RAM ter z nadgradnjo drugih funkcij povečanega shranjevanja.

Baterija in njeno napajanje prenosnika  

Na trgu je moč kupiti prenosnike s celodnevnim napajanjem, kar predstavlja nadvse dobro izbiro. Pri tem nas ne bo skrbelo, da bi se baterija med predavanjem, poukom ali predstavitvijo izpraznila. Nekateri prenosniki za igranje iger ponujajo dostojno življenjsko dobo baterije, vendar se baterija pri igranju iger precej hitro izprazni, saj je za delovanje prenosnika potrebno močno napajanje. Najbolje je torej izbrati takšen prenosni računalnik, kateri bo uspešno uravnaval moč in zmogljivost in pri tem skrbel za našo celodnevno produktivnost.

Lahek prenosnik pri vsakodnevni nošnji

Če želimo svoj prenosnik vsepovsod nositi s seboj, tedaj si bomo naredili veliko uslugo s tem, ko bomo izbrali lahek prenosnik. Če si izberemo močan prenosnik z veliko baterijo, tedaj bo tudi njegova teža večja. Težo pa lahko zmanjšamo, če izberemo prenosnik, kateri nima vrtljivega trdega diska. Pri tem poiščemo prenosnike s SSD-ji, pri čemer se lahko odločimo za zunanji pogon, da bi pridobili več prostora za shranjevanje. Kadar bomo dodatne podatke potrebovali, tedaj bomo morali nositi večjo težo.

Tehnologija ventilatorjev za hlajenje na ohišju prenosnika  

Ob nakupu prenosnika se je dobro pozanimati o tem, kako se ohlaja. Veliko prenosnikov bo imelo zračne odprtine za dovod zraka na spodnjem delu ohišja. Pri bolj zmogljivih prenosnikih je še toliko bolj pomembna zagotovitev dobrega pretoka zraka. V šoli ali pri pouku lahko prenosnik uporabljamo kar v našem naročju, vendar bomo pri tem ventilatorje prekrili z nogami. Posledično se prenosniku dvigne temperatura, kar pa je precej neugodno in povzroča nekatere zaplete.

Izbira primernega operacijskega sistema

Pri izbiri operacijskega sistema na prenosnem računalniku preverimo določene zahteve, katere moramo tekom izobraževalnega procesa izpolnjevati. Nekatere izobraževalne ustanove imajo lahko posebne zahteve pri uporabi operacijskega sistema, saj pri tem uporabljajo določeno programsko opremo, ki je podprta samo v enem operacijskem sistemu.

Nekateri prenosniki so lahko učinkoviti za večino šolskega dela, vendar morda ne podpirajo nobene posebne programske opreme, katero pa uporabljajo učitelji ali profesorji v razredu. Nekatere umetniške ali grafične šole lahko zahtevajo uporabo specifičnih programov, kateri pa delujejo samo v določenem operacijskem sistemu.  

Svetli zasloni na prenosniku pomagajo očem

Če bomo prenosnik veliko uporabljali zunaj na prostem, tedaj moramo vedeti, da niso vsi zasloni narejeni na enak način. Pri nakupu prenosnika se je dobro orientirati po izrazih, kateri so navedeni v zvezi z zasloni. Zasloni so tako lahko mat, proti bleščanju ali pa sijajni. Čeprav videoposnetki pri sijanjem zaslonu izgledajo bolje, si je za delo na prostem oziroma pod soncem bolje izbrati mat zaslon ali zaslon proti bleščanju.  

Nato pa je potrebno razmisliti tudi o svetlosti zaslona. Zasloni, ki ponujajo 300 nitov svetlosti so dobri zasloni, vendar če bi radi delali ali se učili na prostem, tudi pod dežnikom ali hišnim nadstreškom, tedaj bi bilo bolje izbrati takšen prenosnik, kateri ponuja zaslon v svetlosti 400 nitov ali več. Najnovejši prenosnik, ki ponuja 400 nitov svetlobe je prenosnik DELL XPS 15. DELL XPS 15 je na voljo v dveh različicah, najdemo ju pa v spletni trgovini Anni, kjer tudi sicer ponujajo najnovejše prenosne računalnike po zelo ugodnih cenah.