Ali se nakup alkalnih baterij res izplača?

Alkalne in litijeve baterije se med seboj razlikujejo glede materialov, ki jih proizvajalec uporabi za anode, katode in elektrolit. Materiali baterijam dajejo različne karakteristike in uporabno vrednost. Alkalne so cenejše od litijevih, vendar se moramo vprašati ali se na dolgi rok nakup res izplača.

Cenovna ugodnost alkalnih baterij

Alkalne baterije so cenovno ugodnejše od drugih baterij, saj so od litijevih so včasih tudi trikrat cenejše. Odvisno je od same znamke in kraja nakupa, torej jih kupite v trgovini ali prek spleta. Alkalne baterije so bolj primerne za naprave, ki ne zahtevajo visoke napetosti za svoje delovanje. Pod takšne naprave uvrščamo prenosne predvajalnike glasbe, daljince za televizijo, stenske ure in podobno. Alkalne baterije niso primerne za digitalne fotoaparate ali video kamere, saj jih slednje zelo hitro prepoznajo kot prazne, čeprav imajo dovolj energije še za daljince, predvajalnike glasbe in podobno.

Litijeve baterije za zahtevnejšo uporabo

Litijeve baterije so bolj primerne za bolj zahtevne elektronske naprave, kot so digitalne kamere, prenosni LCD televizorji, radio in podobno. Litijeva baterija je lažja od alkalne in je tudi bolj zmogljiva. Litijeve baterije omogočajo daljšo uporabo vašega fotoaparata ali kamere, saj se ne izpraznijo tako hitro, kot se alkalne baterije.
Litijeve baterije za daljšo uporabo fotoaparatov in kamer

Litijeve baterije zagotavljajo, da posnamete okoli 500 fotografij, medtem, ko alkalne baterije lahko zagotovijo maksimalno 100 fotografij. Podobna razlika je tudi pri CD predvajalnikih in video kamerah, kjer lahko opazimo, da so litijeve baterije uporabne kar štirikrat dlje od alkalnih.

Dodatne prednosti litijevih baterij

Poleg daljše življenjske dobe litijevih napram alkalnih baterij, so prve tudi najbolj vzdržljive baterije na svetu. Uporabljate jih lahko za manj zahtevne in bolj zahtevne naprave. Skladiščite jih lahko tudi do 15 let in to brez možnosti upada energije ali zmanjšane kapacitete. Baterije delujejo v temperaturnem razponu od -40 stopinj do + 60%, kar pomeni, da so primerne tako za notranje kot zunanje prostore vašega domovanja.