Razlika med brezplačnim in plačljivim SSL certifikatom

Secure Socket Layer ali SSL certifikat je digitalno varnostno potrdilo za zagotavljanje prisotnosti identitete spletnega mesta. Z uporabo SSL tehnologije se prav tako šifrirajo vsi podatki, ki se prenesejo med spletno stranjo in njenimi obiskovalci. Ključna naloga SSL certifikatov je torej poskrbeti za varnost prenosa podatkov.

Najbolj smiselno je SSL certifikate uporabljati na spletnih straneh, kjer prihaja do prenosa občutljivejših podatkov, na primer osebnih in bančnih podatkov, gesel. Sicer pa je uporaba SSL certifikata smiselna na sploh, saj iskalnik v Googlu spletne strani z nameščenim varnostnim sistemom nagradi z višjo pozicijo.

Vrste SSL certifikatov

Domenski SSL certifikati predstavljajo osnovno obliko certifikatov. Aktivirate jih lahko v nekaj minutah, cenovno so zelo ugodni. Nudijo vam osnovno varnostno enkripcijo, kar zadošča za večino spletnih strani ali in trgovin.

Poslovni SSL certifikat vključuje preverjanje podjetja, ki je lastnik domene, za katero se naroča certifikat. Svojim uporabnikom na ta način sporočate, da ste vredni zaupanja, obenem pa tudi, da so njihovi podatki popolnoma na varnem.

Razširjeni SSL certifikati za obiskovalce spletnih strani predstavljajo najvišji standard varnosti. So najopaznejši, saj spletna stran z njegovo uporabo dobi poseben zelen okvirček, in sicer v naslovni vrstici brskalnika.

Cena SSL certifikata

Nekatera podjetja vam ponujajo popolnoma brezplačno nameščanje SSL certifikata, a je pogoj, na primer, da pri njih zakupite paket deljenega gostovanja.

Za popolnoma pravilno delovanje certifikata so potrebne prilagoditve na spletni strani. Strošek prilagoditev je odvisen od posamezne spletne strani.

Ključna razlika med brezplačnim in plačljivim SSL certifikatom je v časovnem obdobju veljavnosti; pri brezplačnem je 3 mesece, pri kupljenem pa eno oziroma največ do dve leti. Pri plačljivem certifikatu prejmete pečat, ki ga lahko namestite na svojo spletno stran. Prav tako pri plačljivem SSL certifikatu izdajatelj zagotavlja določen odškodninski znesek, če bi, na primer, prišlo do kraje zaradi zlorabe.

Če si torej želite, da je povezava med vašim spletnim mestom in obiskovalci varna ter bo potekala preko protokola https, potrebujete SSL certifikat. Še več koristnih informacij o tem lahko prejmete na spletnih straneh podjetij, ki vam tovrstne SSL certifikate ponujajo tudi popolnoma brezplačno.

Brezplačna registracija hrvaške domenske končnice

Nacionalna domena hr je na razpolago za brezplačno registracijo ter uporabo vsem podjetjem na Hrvaškem, ki izpolnjujejo določene zahteve in pogoje, ki so razpisane v pravilniku. Podjetjem so na voljo druge domenske končnice, na primer .com, .eu. Treba pa je izpostaviti, da ima vsako podjetje pravico samo do ene brezplačne .hr domenske končnice. 

Domena hr je na Hrvaškem domenska končnica najvišje ravni države. Brezplačna registracija pa je na voljo tako hrvaškim pravnim – podjetjem, društvom, zavodom in drugim osebam gospodarskega prava – kot fizičnim osebam – na primer obrtnikom, umetnikom, zdravnikom –, ki v svoji državi opravljajo registrirano samostojno dejavnost. 

Preverjanje imena za domensko končnico

Pri registraciji vam gostitelj za hrvaški hosting ponudi preverjanje imena. Na ta način lahko preverite, ali je izbrano oziroma želeno ime slučajno že zasedeno ali je še prosto. To naredite z vpisom imena v poseben okvir na spletni strani gostitelja. 

Če je ime za domensko končnico hr že zasedeno, vam spletni generator ponudi druge možnosti domenske končnice, da bi se ime ohranilo, spremenila pa bi se samo končnica. 

Preusmeritev domenske končnice 

Svojo že registrirano brezplačno domensko končnico hr z imenom lahko prenesete na novega ponudnika gostovanja spletnih strani. Pri naročilu paketa tako prenesete lastništvo registriranega imena in domenske končnice. 

Domena je avtomatsko preusmerjena na nove strežnike, v trenutku ko je hosting aktiviran. Nastavitve ter upravljanje so možni preko uporabniške platforme, ki jo ponuja podjetje za hosting na Hrvaškem. 

Postopek registracije domene hr 

Postopek registracije za domensko končnico hr je precej preprost. Po izbiri prostega imena ter domenske končnice izberete še paket gostovanja. Nato opravite prijavo v bazo. Sledi še izbira načina ter potrditev podatkov. 

Podjetja za hrvaški hosting vam praviloma na svojih spletnih straneh nudijo še prenos, razširitev ter obnovitev domene. Ne nazadnje so vam na voljo tudi domenske končnice po posebnih akcijskih ponudbah. 

Zakaj registrirati domeno hr

Če boste za svojo spletno stran uporabljali hr domeno, boste pridobili večje zaupanje med spletnimi obiskovalci na hrvaškem trgu. Z registraciji hr bo vaša spletna stran uvrščena na višje rezultate iskanj na hrvaškem trgu in ne nazadnje z njeno registracijo lahko na učinkovit način prehitite svojo konkurenco na lokalnem trgu. Zaradi težjih pogojev in visoke cene, je večja verjetnost, da je želena domena hr še prosta.