Dom, vrt in okolica

Ekstrakcija medu s pomočjo tehnologije

Med je eno izmed čudes narave. Temu je tako, saj ima izredno zdravilno moč, ki jo ljudje koristimo že tisočletja. Starodavni procesi pridelave meda so bili počasni in neučinkoviti. Dandanes pa lahko uporabimo ekstraktor medu, ki je mnogo hitrejši način, da pridobimo to okusno substanco iz satja. Narejen je tako, da vsebuje cilindrični boben, kjer se nahaja košara. Ta pa se lahko poganja ročno ali električno, kar naredi proces ekstrakcije izredno hiter in lahek.

 Tehnologija v ekstraktorju meda

V bobnu samega ekstraktorja meda so nameščeni okvirji. Te okvirji so narejeni tako, da iztisnejo med iz voščenih celic satja. Med se prične nabirati na stenah same naprave, ki pa nato odteče v dno bobna.

Električni ekstraktor medu
Električni ekstraktor medu je zmožen pridelati veliko večjo količino menu

Na dnu je nameščena pipa, ki jo lahko odpremo, da ven priteče med. Pomembno je, da samo napravo hitro očistimo, saj pričnejo na dnu ustvarjati usedline. Te pa onemogočajo, da se okvirji lahko prosto gibljejo, kar oteži uporabo naprave.

Ročna naprava za pridobitev medu

Najbolj pogosto lahko opazimo, da se med pridobiva z ekstraktorjem medu, ki ga poganjamo na roke. Ta se načeloma ne razlikuje od električne različice, je pa res, da je počasnejši. Uporabnik mora biti vsaj malo fizično utrjen, saj obračanje ročice zahteva nekaj napora.

Prednosti ročnega ekstraktorja medu:

Ugodna cena

Ugodna cena je večinoma prisotna zaradi tega, ker v napravi ni električnih komponent. To naredi ročni ekstraktor medu odlično orodja za vsakega amaterskega čebelarja. Lahko pa ga uporabimo, kot nadomestno napravo, ko ni na voljo elektrike.

Brez potrebe po električnem omrežju

Včasih elektrike preprosto ni na voljo. Tako lahko uporabimo moč naših rok in naprave, da pridobimo med. 

Ne poškoduje satovja

Ker lahko ročno prilagajamo hitrost okvirjev, se izognemo možnim poškodbam satovja, kar naredi pridobivanje medu lažje.

Električni ekstraktor

Za čebelarje večjega kalibra je priporočen električni ekstraktor medu. Ta uporablja električni motor, da vrti okvirje v bobnu. Posledica tega je, da je zmožen pridelati veliko večjo količino medu, brez fizičnega napora. Taka naprava je tudi dražja, vendar je strošek zanemarljiv, če se nanašamo na konstantno proizvodnjo medu.

Prednosti električnega ekstraktorja so tako:

  • Možnost pridelave veliko večje količine medu
  • Fizičen napor ni potreben, da uporabljamo napravo
  • Razni programi omogočajo, da pohitrimo ali upočasnimo samo napravo
  • Primeren za industrijska okolja

Na spletni strani www.honigschleudern.eu lahko najdemo odlične naprave za ekstrakcijo medu. Tako bomo poskrbeli, da bomo vedno pridobili med iz satja na najbolj učinkovit in varen način.