Zdravje in socialna varnost

Gojiti ali kupiti zelenjavo?

Se danes bolj splača gojiti lastno zelenjavo ali jo kupovati v trgovinah? Pa ne samo zelenjavo, še sadje, rože itd. Se ali se ne?

Cenovno gledano se mogoče res bolj izide s kupovanjem paradižnika v grozdih v Hoferju. Računajte, da je vrt potrebno zalivati z velikimi količinami vode, redno skrbeti zanj, kar vzame veliko časa, čas pa je danes denar.

Redkokomu uspe balancirati današnji hiter tempo življenja v taki meri, da utegne poskrbeti še za razne škodljivce na vrtu in pobrati vrtnine ob pravem času, da ne zagnijejo. Pravim, težko je, treba je imeti čas, denar in, najpomembnejše, voljo.

gojena zelenjava

Ampak po drugi stran vsaj vemo, kaj jemo – za stvari v trgovinah pa tudi tržnicah nikoli ne vemo, s čim vse so bile škropljene (bodite pozorni na artificial color – umetni blesk povrtnin), tudi ne vemo, ali kupujemo naravno pridobljene ali pa GMO, genetically modyfied organisms (genetsko spremenjene organizme). Ne samo, da proizvajalci nočejo povedati, ali jedi (govorim splošno) vsebujejo GMO ali ne, v nekaterih primerih so še lahko nevarni (primer mleka v ZDA). Nekateri pa ga pač nočejo jesti iz principa, kar je danes sploh pomembno, ko govorimo o svobodi govora in odločitve.

Vse ima svoje prednosti. Vaša končna odločitev je najverjetneje povezana z denarjem. No, s časom.