Slovenski proizvodi

Globalni kapitalizem danes sega že v vsak kotiček tega planeta. Poglejte za primer Coca Colo. New Yorker. H&M. Nokio. Sony. Microsoft. Apple in njegovi iPodi. Če omenim zgolj en neverjetno majhen delček podjetij, ki svoje produkte tržijo po celem svetu in zaslužijo ogromne vsote denarja, o katerih navadni smrtniki lahko le sanjamo, da sanjamo.

Morda se vam ne zdi pomembno, da imate v hladilniku le kozarec slovenskih kumaric in sosedine bučke z vrta, preostalo pa uvoženo v poceni trgovine iz poceni destinacij – ponavadi precej oddaljenih destinacij, npr. Nizozemske. Se vam to ne zdi daleč? Ne pozabite, da je treba izdelke prevoziti iz teh dežel, do zdaj pa še ne poznamo prevoznega sredstva, ki okolju ne bi škodilo. Poleg tega gre vaš denar od nakupa nazaj v te države. Se vam to ne zdi problem?

Tudi prav, če se vam ne, a morda je pomembna le neka morala, kako bi temu rekli, nacionalizem, narodno zavedanje. Itak ga Slovenci nimamo, ampak mogoče pa bi morali bolj postati ponosni vsaj na svoje domače znamke. S tem podpiramo lastno ekonomijo, a veste.

slovenski izdelki

Namesto Coca Cole imamo veliko bolj zdravo Cockto – vsaj zaenkrat še domačo. Ali pa Danin Sinalco ali pa Oro. Fruc. Ledeni čaj iz Radenske in Uniona. Etine vložene kumarice. Ego jogurt iz Ljubljanskih mlekarn, Kefir Krepko. In tako naprej.

Samo predlagam vam slovenske proizvajalce. Odločitev, kaj boste položili v voziček, je vaša.