Ozvočenje in zvočniki

Za dobro slišnost je v današnjih časih potrebno poseči po elektronskih pripomočkih – ozvočenjih. Ta ozvočenja po navadi sestavljajo zvočniki, mikrofoni, mešalne mize in pa seveda kabli. Preden se sploh lotimo nakupa ali najema ozvočenja, je potrebno vedeti,za kaj, kje, za koliko ljudi in kakšna je denarna omejitev. Če gre za koncert, je ponavadi potrebno veliko več opreme, kot pa če gre za neko razstavo ali predavanje. Pri koncertih potrebujemo za to že dovolj toka in pa seveda dovolj močne ojačevalce, ki zvok pošiljajo do zvočnikov.

 

Poznamo 2 tipa zvočnikov – pasivni in aktivni. Pasivni zvočniki za svoje delovanje potrebujejo ojačevalec, ne potrebujejo pa samega električnega toka.

ozvocenje-zvocniki

Aktivni zvočniki pa ne rabijo ojačevalca (ker je že vgrajen v sam zvočnik), posledično pa vsak zvočnik rabi električno napajanje. Za boljši oz. bol glasen zvok pa je pametno uporabiti čim več zvočnikov iz posameznih kategorij – nizkotonci, visokotonci, sateliti… Glavna razlika med ojačevalci je seveda moč izhoda, ostale lastnosti so manj pomembne.